ČAKOVEC: Nakon 11 godina ponovo pokrenut znanstveni časopis Hrvatski sjever

Krunoslav Mikulan glavni urednik časopisa Hrvatski sjever
Krunoslav Mikulan glavni urednik časopisa Hrvatski sjever

U Čakovcu je ponovno nakon jedanaestgodišnje stanke pokrenut multidisciplinarni znanstveni časopis Hrvatski sjever. Objavljuje izvorne znanstvene i stručne radove te eseje. Predstavljanje njegovog 53. izdanja održano je u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. Časopis su predstavili glavni urednik Krunoslav Mikulan, Đuro Blažeka uređivački savjetnik te članovi uredništva Ivan Pranjić i Vladimir Huzjan.

Članovi uredništva
Članovi uredništva

Blažeka je naglasio kako ga je iznenadila multidisciplinarnost i kvaliteta objavljenih članaka, a Huzjan kako je iznimno važno objavljivati lokalne znanstvene radove, čemu će ovaj časopis zasigurno doprinijeti.

Krunoslav Mikulan podsjetio je okupljenu publiku na prva izdanja: 

– Hrvatski sjever je časopis koji je pokrenuo profesor Zvonimir Bartolić, dugogodišnji predavač na bivšoj Pedagoškoj akademiji. Radio je tamo trideset i četiri godine, bio je prvi dekan visoke učiteljske škole i dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu. On je 1996. započeo taj projekt. To je bio časopis ne samo čakovečkog ogranka Matice, već je okupljao Varaždin, Daruvar, Grubušno polje i dr. Kad je on preminuo nitko nije imao toliko energije da se nastavi s radom tog časopisa. Nakon jedanaest godina stanke odlučili smo ga pokrenuti pod istim nazivom.

Časopis u svom obnovljenom izdanju donosi  desetak radova različitih vrsta, znanstvenih i stručnih radova. Objavljena su dva povijesna rada sa znanstvenog skupa održanog u siječnju u Starom gradu, zatim rad posvećen stotoj godišnjici nastave na hrvatskom jeziku na Učiteljskoj školi u Čakovcu, potom dva rada iz biologije, prikaz o likovnom umjetniku Slobodanu Benkoviću Boču i dr.

Zašto se pojavila potreba za ovakvom vrstom časopisa Mikulan je pojasnio:

– Godinama u Čakovcu nemamo časopis toga kalibra. Mi smo 2006 – 2007. imali čak pet časopisa. Na učiteljskoj školi je bio časopis Učitelj na hrvatskom jeziku, zatim časopis Likus časopis za književnu teoriju i kulturne studije na engleskom i njemačkom jeziku, časopis NEOS za nove trendove u obrazovanju također na engleskom i njemačkom jeziku. Zatim časopis AKO za kulturna i društvena pitanja koji je također znao objavljivati znanstvene radove i Hrvatski sjever. Svi su bili ugašeni u razdoblju 2009. godine.

Novo izdanje Hrvatskog sjevera objavljeno je u 300 primjeraka. Može se besplatno dobiti u prostoru Ogranka  Matice hrvatske u Čakovcu (Park Rudolfa Kropeka 2). Uredništvo je najavilo također i pokretanje web stranice gdje će se moći objavljivati i preuzeti svi objavljeni radovi. Predviđena je dinamika objavljivanja jednom godišnje, a ukaže li se potreba biti će i češće. Časopis objavljuje čakovečki ogranak Matice hrvatske.

foto: rr

Krunoslav Mikulan glavni urednik časopisa Hrvatski sjever
Krunoslav Mikulan glavni urednik časopisa Hrvatski sjever

 

 

Ostavi komentar