Čakovčanka Tina Čatlaić: – Majka i otac su me poticali u umjetničkom smjeru

tina catlaic (2)
Što se krije iza Tinine "polikromije", odnosno višebojnosti saznajte u njezinim stihovima objavljenim u zbirci “Gušenje polikromije”

Zavičajna biblioteka “Insula” pokrenuta je s ciljem promoviranja domaće pisane riječi i autora.Tako je ove godine u 17. kolu gradske biblioteke „Insula” debitirala je gimnazijalka Tina Čatlaić sa zbirkom pjesama “Gušenje polikromije”. Tinina je to prva knjiga uopće, ali sigurni smo da nije i posljednja. Na predstavljanju njezine zbirke nazočili su i školske kolege iz razreda s razrednicom Mirjanom Vidović, profesoricom hrvatskog jezika.

tina catlaic (5)Učenica je 4. razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec. Još od nižih razreda osnovne škole osvajala je nagrade na literarnim natječajima, a više je puta sudjelovala na državnoj smotri LiDraNo s literarnim i novinarskim radovima. Od 2015. piše za portal Udruge srednjoškolaca Hrvatske, a od 2017. je i njegova glavna urednica. Od 2018. piše i za kulturni portal Ziher.hr. Od 2013. članica je Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Neke su njezine pjesme uvrštene u Dadine predstave: Dora Maar, Noir i Alisa u zemlji praznine u predstavu ZOO, a Pismo i Alma u predstavu The Wall. Dvostruka je državna prvakinja i trostruka viceprvakinja iz poznavanja hrvatskog jezika. U slobodno vrijeme voli čitati, putovati, učiti strane jezike, gledati filmove i pisati poeziju.

 

tina catlaic (4)

U svijet pisanja krenula je vrlo rano:

– Majka i otac su me poticali u umjetničkom smjeru. Počela sam pisati u nižim razredima osnovne škole. Najprije sam pisala prozu, nakon toga poeziju. Ovo je sada ciklus pjesama nastalih u razdoblju od četiri godine od 2014. do 2018. One su poezija i poezija u prozi. Teme su različite. Neke pjesme su nastale temeljem izmišljenih događaja, dakle fikcija su, a druge na stvarnim događajima i iskustvu. kazala nam je Tina.

Naslovnicu zbirke krasi autorski rad Tininog ujaka, Vladimira Meglića, akademskog slikara i profesor na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iz njezinih tamnih stihova reflektiraju se krhotine jedne groteskne duše. Gdje će nastaviti obrazovanje još nije odlučila. Zanima je likovna, filmska i kazališna umjetnost te umjetnička fotografija. Što god da odabere, sigurni smo da će njezina znatiželjna i kreativna duša uspješno spajati znanje, kreativnost i inteligentno poimanje svijeta.

foto: Zlatko Vrzan

Tinu ćete lako i zapaziti na čakovečkoj špici i zbog njezinog osebujnog stila odijevanja

 

Ostavi komentar