Barokne večeri u Prelogu: Najprije Rock on Barock, a zatim Shizuko Noiri na lutnji

Rock on Barock

Uoči ovogodišnjeg programa Varaždinskih baroknih večeri u Prelogu, na prostoru tržnice u Prelogu održat će se program pod nazivom „Rock on Barock“.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Festival “Varaždinske barokne večeri” organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin. Od ove godine, unutar programa Varaždinskih baroknih večeri, pokrenut je projekt „Total Barock“, turistički projekt koji ima za cilj približiti festival i duh festivala širim masama, izaći na ulice i trgove gradske jezgre, pružiti dodatne sadržaje koji će pratiti sam Festival.

U subotu, 29. rujna, od 20 sati, na prostoru Gradske tržnice u Prelogu, nastupit će “Rock on Barock duo”, koji čine Vid Novak Kralj (klavir,čembalo, orgulje) te Hrvoje Šenjug (klasična i električna gitara). Svirati će klasičnu glazbu na rock instrumentima i rock glazbu na klasičnim instrumentima. Bit će to atraktivna kombinacija popularnih klasičnih komada s obradama rocka.

Same Varaždinske barokne večeri održat će se u u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 30. rujna, u 19 sati, a nastupit će japanska umjetnica Shizuko Noiri na lutnji.

Svirati će djela Alessandra Piccininia, Giovannia Girolama Kapspergera, Pietra Paula Meliia te Andrea Falconieria.

Shizuko Noiri je rođena u Kyotu, gdje je diplomirala muzikologiju na ženskom collegeu Doshisha. Studij lutnje započela je s Ichirom Okamotom, a nastavila u Švicarskoj na Scholi Cantorum Basiliensis s Eugenom Domboisom i Hopkinsonom Smithom specijalizirajući se za izvedbene prakse renesanse i baroka. Diplomu solistice stekla je 1991. godine. U proteklih je dvadeset godina nastupila u brojnim opernim produkcijama, najčešće pod dirigentskom palicom Renéa Jacobsa, među kojima se ističu one na Innsbrucker Festwochen der Alten Musik, Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence, te u Théatre des Champs-Elysées, Théatre Royal de La Monnaie (Brisel), Staatsoper (Berlin), Lincoln Center (New York), Barbican Centre (London), Theater an der Wien, Cité de la musique (Pariz), Palais des Beaux-Arts (Bruxelles), Salzburger Festspiele, te u Teatro Avenida (Buenos Aires) pod ravnanjem J.M. Quintane, na Festival La Folle Journée (Tokio) pod ravnanjem Michela Corboza i u Tokyo Opera Cityju pod dirigentskom palicom Masaaki Suzukija. Jedna je od osnivačica sastava Les Plasirs du Parnasse. Kao solistica redovito nastupa diljem svijeta s najboljim baroknim ansamblima i glazbenicima kao što su Anner Bylsma, Concerto Vocale, I Musici, Freiburger Baroque Orchestra, Akademie für Alte Musik Berlin, Ensemble 415, Concerto Köln i Bach Collegium Japan. Nastupala je u dvoranama kao što su Concertgebouw (Amsterdam), Philharmonie &Konzerthaus (Berlin), The Royal Chapel (Versailles), Freunde alter Musik Basel (Švicarska), Gewandhaus (Leipzig), Sydney Opera House (Australija), Rubin Academy (Izrael), Palau de la Musica (Barcelona), Palacio Real (Madrid), Boljšoj teatar (Moskva) i na brojnim festivalima poput Beaune and Ambronay (Francuska), Urbino (Italija), Bruges (Belgija) i Praško proljeće. Majstorske tečajeve držala je u Aix-en Provenceu, u Češkoj i na Umjetničkoj akademiji u Tokiju. Njezina diskografija uključuje solističke snimke Aure Nove, Toccate e danze per liuto in stile moderno u izdanju kuće Acoustic revive, G. A. Cateliono, Intabolatura de Leuto i Giovanni Zamboni, Sonate d’ intavolatura di Leuto u izdanju kuće Regulus i druge snimke s orkestrom I Musici (u izdanju Philipsa), s Renéom Jacobsom (u izdanju kuće Harmonia Mundi France). Snimala je i za kuće WDR, Symphonia i Zig-Zag.

Ostavi komentar