Arpad Slančik dark skulpturama na Zrinski ART festivalu 2018. uzburkao čakovečku javnost

skulpture Arpad Slancik (5)
- Moje skulpture viču protiv "šablona". poručuje umjetnik Arpad Slančik

Već od prvog dana Zrinski ART festivala “dušebrižnici za ćudoređe” kulturnih događanja na javnim čakovečkim prostorima digli su glas prozivajući na “neprimjerenost” lokacije izložbenog  postava skulptura umjetnika Arpada Slančika. 

Prvi put izlaže u Hrvatskoj, a dolazi iz Srbije, iz Subotice. Njegovo umjetničko stvaralaštvo pobudilo je također interes javnosti na izložbama u Srbiji, Sloveniji i Njemačkoj. U Čakovcu su njegove skulpture “pomakle” i razigrale ionako mračan prolaz i tunel podno kule Starog grada.

Bespomoćnost mladih je univerzalni svjetski problem. upozorava kipar Slančik

Bespomoćnost, bol i patnja kao univerzalni problem čovječanstva

Uz skulpturu konja kod zgrade Doma sindikata ove su skulpture najčešće fotografirane i komentirane u javnosti, na društvenim mrežama ili druženjima na gradskoj čakovečkoj špici.

Umjetnik Slančik o svojim skulpturama govori jasno i glasno:

– Predstavljam se urbanim skulpturama u dark industrial stilu. Moja publika je u pirsinzima i tetovažama. To je moja ciljna grupa. To sam ja. Iako na tijelu nemam ni jedan pirsing ni tetovažu moja duša je u njima. Uvijek sam kontroverzan i ne znam što je to klasično. Poruka mojih skulptura je problem suvremenog čovjeka. To znači bespomoćnost čovjeka koji nema izlaz, koji nema nadu i ne zna što će sa sobom. Bespomoćnost, patnja i bol. To su univerzalni problemi čovječanstva. Ljudi imaju krizu identiteta. Jednostavno ne mogu naći sebe jer im to starija generacija ili određeni moćnici ne dozvoljavaju.

skulpture Arpad Slancik (2)

Volite ono što radite

Iako mnogi u umjetnikovom radu vide samo mračnu stranu, njegova konačna poruka mladima, ali i svim posjetiteljima festivala je pozitivna:

– Skulpturama ukazujem na bespomoćnost mladih koji svugdje dobivaju zatvorena vrata. Moje skulpture viču protiv “šablona” i  protiv jednakosti. One su borba protiv sistema. Ne političkog već sistema u globalnom smislu. Ovaj postav skulptura u Čakovcu je borba protiv takvog sistema koji nije samo problem u Hrvatskoj. On je globalni problem. I treba što prije prestati s takvom torturom u svijetu. Borim se svim snagama da otvaram vrata i poručujem mladima: – Volite ono što radite i vjerujte da ćete uspjeti u tome.

Slančik je na kraju kazao kako mladi svijet razumije poruku njegovih skulptura. Raduje se što izlaže u Čakovcu na Zrinski ART festival temeljem poziva Damira Klaića Ključa kojem se zahvaljuje na prepoznavanju vrijednosti njegovog umjetničkog izričaja.

Na publici ostaje da promišlja o skulpturama. Umjetnost koja na određen način ne provocira i nije prava umjetnost. Ionako je sve u oku promatrača, pa ako dosad niste, svakako još do nedjelje 2. rujna razgledajte Slančikove i druge instalacije urbane umjetnosti u našem gradu.

foto: rr

U nastavku pogledajte i fotografije Arpadovih skulptura zabilježene okom Čakovčanina Armina Sovara.

skulpture Arpad Slančik - foto Armin Sovar

 

 

Ostavi komentar