Apel epidemiologinje Višnje Smilović: Govorite nam istinite podatke!

višnja smilović
Višnja Smilović, voditeljica Djelatnosti epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije

Na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije koja je danas održana u velikoj vijećnici Međimurske županije novinarima se obratila i voditeljica epidemiološke djelatnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović.

U nastavku prenosimo što nam je kazala:

– Ako vas mogu zamoliti da prenesete sljedeće. Zadnjih  mjesec dana izuzetno smo zauzeti poslovima epidemiološkog  nadzora, obuhvaćanja kontakata s ciljem da što prije dođemo do informacija kako bismo pokušali spriječiti širenje zaraze koronavirusom. 

Molimo vas da nam govorite istinite podatke. Ako nam vi kažete neki podatak, mi vjerujemo da je on istinit, i time se onda vodimo i dalje radimo svoj posao. Ako nam netko kaže neistinu, onda nas može odvesti u drugom smjeru i možemo imati proširenje bolesti.

Istaknula je da svi moraju znati da neistiniti podaci i lažne vijesti koje se šire po društvenim mrežama od pojedinaca mogu biti kažnjive.

Imali smo i slučajeva s potvrdama da su se pokušavale falsificirati, s ciljem da netko može ostvariti bolovanje. Vjerujemo ljudima kada nam kažu da su došli na prijelaz od nekuda, stavljamo ih u samoizolaciju, vjerujemo da je to istina. Kasnije smo čuli da se to zloupotrebljava, onda smo to prijavili i policiji. Molila bih vas da to prenesete, da možemo napraviti taj posao i da smirimo ljude. Ako ćemo se svi povoditi svakakvim informacijama, onda će to otići u krivom smjeru. 

 

 

 

Ostavi komentar