Antun Kocijan iz Brezja: Majstor za čaroban svadbeni slatki užitak!

Antun Kocijan pravi je ekspert u pravljenju vjenčanih torti

– Prije šest godina, kada je moja kćerka Ana išla jednoj svojoj kolegici na rođendan, rodila se ideja da bih mogao praviti torte i tome posvetiti dio svog slobodnog vremena. Kolegica moje kćerke imala je prekrasnu Barby tortu s fondanom. Svi smo ostali zabezeknuti koliko je bila lijepa. Tada sam pitao majku kćerkine kolegice za recept da i ja pokušam napraviti nešto slično i tako je sve krenulo. Prva, druga, treća torta i tako redom – prisjetio se četrdesetogodišnji Antun.

Kuhar iz Brezja u svijetu slastičarskih poslastica

Po struci je kuhar, tako da mu svijet slastica nije nepoznanica. Nekoliko je godina radio u ugostiteljstvu pa izašao iz njega, a sada kada su mu djeca Ana i Filip već skoro pa odrasli, konačno se u slobodno vrijeme može posvetiti svome hobiju.

Naime, spojio je ugodno s korisnim, jer uživa u izradi slastičarskih poslastica koje donose dodatni obiteljski prihod. Supruga Katarina njegova je najveća moralna podrška za sve ideje koje mu padnu na pamet. Da nema nje, kaže ponosno, ne vjeruje da bi išta od ovoga bilo moguće ostvariti. Ona je uvijek ta koja govori: ʺMožeš ti to! Idemo isprobati!ʺ

Sve što zamislite, Tonijeva maštovita glava i spretne ruke mogu pretvoriti u stvarnost. Želite li za svoj veliki dan elegantnu bijelu tortu na nekoliko katova ili pak možda malo otkačeniju verziju, poput primjerice torte s figuricama vašeg omiljenog lika iz crtića ili serije kakvu je zaželjela i njegova posljednja mušterija, Tony će to bez problema napraviti.

Četiri dana za prvu tortu

– Prvu veliku svadbenu tortu za 150 ljudi napravio sam za sestrino vjenčanje. Trebalo mi je četiri dana da ju napravim i sve je na kraju ispalo super – prepričao nam je Tony svoj početak koji je iz hobija u međuvremenu izrastao i u izvor dodatnog obiteljskog prihoda.

Međutim, naš sugovornik ističe da nikad ne bi slobodno vrijeme trošio za svijet slastica da u tome ne uživa. Izrada kolača i torti za njega je nešto posebno.

– Torta je doživljaj. To nije samo kolač, nego trenutak koji se u životu pamti. To je onaj osjećaj kad se netko sjeti na tebe povodom tvog velikog dana, što uvijek ostane u sjećanju. Osjećaš se posebnim jer znaš da svjećica na torti gori samo za tebe – poručio je naš majstor izrade ukusnih torti.

Savršeni spoj slatkog užitka i čarobnog izgleda

Danas ljudi najčešće naručuju torte kod Tonija jer one nisu “klasika”. Ideje s kojima kod njega dođu ima svakakvih, od omiljenih lutaka ili knjiga pa sve do crtanih junaka ili likova iz omiljenih serija. Nema zamisli koju je Tony odbio napraviti ili je nije mogao napraviti.

Što se tiče sastojaka, napravio je tri varijante torti koje ima u svojoj ponudi jer se one i najčešće tražene.

– Prva je torta od čokolade koju većinom svi vole. U nju znam dodati i lješnjake. To je torta koja se najviše konzumira. Za ljeto imam pripremljenu tortu sa šumskim voćem koja je vrlo osvježavajuća. Unutra stavljam kremu od bijele čokolade, slatko vrhnje i šumsko voće, dok zimi umjesto šumskog voća stavim breskve. U svaku od te tri varijante mogu dodati Oreo kekse, banane ili bilo koje drugo voće –  istaknuo je Tony.

– Sve moje torte su personalizirane. Uvijek prije nego što krenem izrađivati tortu uzmem papir, napišem njezine dimenzije, omjer sastojaka i pokušam je skicirati. Najprije u glavi, a potom te ideje prenesem i na papir. Važno mi je da osim savršenog okusa, torta i vizualno lijepo izgleda. Tek kada sam u potpunosti zadovoljan sa svojom vizijom, krećem u njezinu izradu koja je na kraju spoj savršenog okusa i čarobnog izgleda.

Recepti iz starih bilježnica bolji od internetskih

Iako živimo u vrijeme kada “ne možemo bez interneta”, naš sugovornik kaže da ipak preferira “staru školu”.

Recepte s interneta ne koristi jer smatra da oni najčešće nisu točni. Radije se povodi starim maminim receptima i receptima jedne stare gospođe kod koje je bio na stanu kada je radio na sezoni na našem Jadranu. Iz njezinih prastarih bilježnica ispisivao je tijekom ljeta dobro isprobane recepte u  koje i dan danas zaviri ako zagusti te pogleda u čemu je problem.

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar