Antun Benko iz Donje Dubrave postavio spomenik građanskoj čižmi s trdom sarom

čižmar benko ddubrava3
Antun Benko sa impresivnim spomenikom čižmi

Ne zna se točno kada je počela izrada čižme s trdom sarom u Međimurju, točnije u Donjoj Dubravi, no kako sada stvari stoje, zna se kada će prestati izlaziti na tržište. Više od tri stoljeća duga tradicija izrade čizme, spala je praktički na jednog šustera, Antuna Benka iz Donje Dubrave i njegovu dobru volju.

čižmar benko ddubrava16

Naime, naš šuster je u dubokoj mirovini i tradicionalnu obuću izrađuje još jedino za potrebe kulturno-umjetničkih udruga, prvenstveno folkloraše i tamburaše.

Iako je tijekom svog radnog vijeka kao postolar izrađivao sve vrste obuće, čizma mu je najviše prirasla k srcu. Stoga je 2010., na njegovu inicijativu, izrađen autohtoni međimurski suvenir Čižma s trdom sarom koji je postao turistički proizvod. Ove godine, otišao je i korak dalje te je u svom vrtu postavio impresivni spomenik čizmi.

Radi se o čizmi izrađenoj od jednog komada drveta, teškoj 450 kg, koja odgovara broju 160, a čovjek bi u tom slučaju morao biti visok 7 metara. Svečano otvorenje spomenika najavljeno je za 10. listopad ove godine. Spomenik je danas u njegovom dvorištu, no kaže, namjera je da dobije svoje stalno mjesto u središtu Donje Dubrave.

Cijelu priču o Antunu Benku, zaljubljeniku u dobravsku čižmu i tradiciju donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 25. rujna.


Ostavi komentar