Antologija međimurske popijevke izdavački cvijet Međimurja

Večeras je u Nedelišću u prostorijama starog vatrogasnog doma održano predstavljanje knjige “Antologija međimurske popijevke”, autora dr. sc. Stjepana Hranjca te prof. Branimira Magdalenića.

Uvodnu riječ potom je dao Zoran Turk, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu te se zahvalio svima prisutnima, a posebice Gradu Čakovcu, zajednici HKUU te Međimurskoj županiji na potpori i podršci tijekom cijelog ovog procesa.

– Ovakva knjiga bit će vrijedna i za 500 i za 1000 godina te se nadam i nagradi za najbolju knjigu u Hrvatskoj jer zbilja zaslužuje to, ističe Turk.

Autori su potom preuzeli glavnu riječ, a prvi je svoj uvid u proces pisanja ove jedinstvene knjige dao dr. sc. Stjepan Hranjec.

– Međimurska popijevka je naš osobni identitet, naša osobna iskaznica. Malo je poznato da Beethoven, Mozart i Haydn koriste glazbene fraze naše međimurske popevke. Haydn je skladao njemačku himnu, a samo uporište ima u našoj međimurskoj pjesmi. To je naše izražajno, umjetničko obilježje. Međimurska popijevka čuva naš umjetnički “kaj”, napominje Hranjec.

Dodaje i kako se nekada međimurska popijevka stvarala i širila uz rad na poljima ili na društvenim okupljanjima, a to je danas gotovo pa izumrlo. Velik je problem što kajkavski nema snagu normativnog jezika.

– Međimurska popijevka više se ne stvara, ona se samo reproducira. Ono što je zapisano, to se i izvodi, a više nema novih pjesama. Izabrali smo najbolje popijevke koje je naš narod pjevao unatrag pedesetak godina na najpoznatijoj smotri međimurske popijevke u Nedelišću. Nastojali smo poštovati zapis Vinka Žganca, a vodili smo se i interpretativnim, čestotnim i estetskim kriterijom, ističe Hranjec.

Zadatak prof. Magdalenića bio je sačuvati autentičnost harmonije međimurskih popijevki.

– Moj zadatak je bio da sačuvamo izvornost tog napjeva na način da ustanovim za koju je skupinu pjevača i ansambla popijevka te sam pokušao i odrediti tonalitete koji će odgovarati velikoj većini. Radili smo i harmonijsku analizu popijevke, što je vrlo zahtjevno, ali smatram da smo odradili dobar posao, napominje Magdalenić.

Ova večer bila je ne samo predstavljanje knjige već i slavlje međimurske kulture, tradicije i glazbene baštine

Galeriju pogledajte ovdje (ANTOLOGIJA MEĐIMURSKE POPIJEVKE)

Foto: Mario Golenko

Antologija međimurske popijevke

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE