Alojz Sobočanec: Ako žele park u središtu Preloga, moraju ga platiti!

sobocanec alojzije009
Nudio sam pomoć prije, no nisu me htjeli

Zgarište bivše zgrade Međimurjepleta u samom središtu Preloga i dalje stoji, prepušteno zubu vremena. Premda se očekivalo kako će požar i uništenje zgrade ubrzati proces prodaje i rušenje objekta, čini se kako se sve dodatno zakompliciralo, a u igru su ušla i pojedina ministarstva. Sve je to potaklo vijećnička pitanja na posljednjoj sjednici gradskog vijeća na koja je gradonačelnik Ljubomir Kolarek opširno odgovarao.

 – Moram priznati da ni sam više ne znam koje sam sve radnje poduzeo, kome se nisam obratio zbog te zgrade i prostora, odgovorio je gradonačelnik Kolarek. 

Nekoliko dana nakon požara, bio je na Policiji kako bi doznao jesu li dovršene sve istražne radnje, odnosno znaju li se razlozi izbijanja požara. Komunalni redar je potom obišao zgarište, napravio zapisnik te je pismenim putem obavijestio vlasnika zgrade.

Zgarište usred grada još nije sanirano

Poduzeću Međimurjeplet je izdano rješenje temeljem kojeg u roku od 7 dana mora sanirati zgarište kako se ne bi ugrozila sigurnost građana budući da se neposredno s jedne strane nalazi dječje igralište, a s druge je stambena zgrada. O estetskom dijelu da se i ne govori. 

 – Iz Međimurjepleta su nam poručili kako to ne mogu napraviti u roku od 7 dana. Sada čekamo da isteknu svi zakonom propisani rokovi i onda će komunalni redar, po pismenom naputku ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o novčanim kaznama poslati prvu kaznu na iznos od 30.000 kuna.

Isto tako, uvidjevši da taj problem ne mogu riješiti sami, odnosno potaknuti vlasnika da se pokrene i sanira zgarište, pozvali su i građevinsku inspekciju koja je već napravila nadzor te izdala rješenje s naredbom o sanaciji zgarišta.

 – Mi smo imali jedan dogovor oko kupnje tog prostora sa, reći ću, prihvatljivom cijenom za obje strane, ističe gradonačelnik Kolarek. No, poduzeće se u međuvremenu predomislilo i odbilo je tu cijenu i sad se dogodilo to što imamo. Ja osjećam da vlasnik sve nas, u najmanju ruku shvaća neozbiljno i blago rečeno vuče nas za nos.

Prema zadnjem prostornom planu kojeg je Grad donio, cijeli taj prostor predviđen je za park te na njemu ne može biti ništa izgrađeno.

 – Shodno Planu i prema naputcima Konzervatorskog zavoda, zgrada je bila namijenjena za rušenje. Ja sam osobno, a prije toga i moj prethodnik Dragutin Glavina, bio izložen iznimno velikim pritiscima od strane vlasnika Međimurjepleta da se to plati, ja ću to reći, suhim zlatom, no nismo podlegli.

 – Čekam građevinskog meštra kako bi zgarište sanirao i počistio, znate i sami kakva je situacija s radnicima, poručio nam je Alojzije Sobočanec, direktor poduzeća Međimurjeplet. Osim toga, još nisam dobio ni službeni zapisnik policije o požaru pa da znam koga mogu tužiti za štetu. 

Sobočanec tvrdi da je htio investirati u reprezentativni objekt

Njegova strana priče o samoj zgradi je sasvim drugačija.

 – Ponude za zgradu dugo su bile na stolu i ništa se nije napravilo još od vremena Dragutine Glavine, prethodnog gradonačelnika. Mene su prije 20-tak godina zaustavili u namjeri gradnje kad sam htio pomoći Gradu da zajedničkim snagama tu napravimo reprezentativni objekt za udruge, knjižnicu, pa čak i Muzej za donaciju zbirke prečasnog Matije Berljaka. Sada žele park. Ako ga žele, moraju to i platiti, kratko i odrješito je pojasnio direktor Sobočanec.

I dalje je spreman za pregovore i dogovore, no kaže za one koji će odgovarati i jednoj i drugoj strani. Drugim riječima, ističe kako Grad ne može diktirati uvjete kako njima odgovara. 

 – Zgrada je pod hipotekom, no kad postignemo dogovor oko cijene bez problema ćemo i to riješiti, zaključio je na kraju.

Grad je u međuvremenu usvojio studiju procjene prema kojoj bi kupio prostor jer i dalje na tom dijelu želi svoj park “pluća grada”.

Zasada, i jedna i druga strana smatra da je u pravu te se poziva na kojekakve uredbe, naputke i pravila. Ruševna zgrada stoji i vjerojatnije je kako će ju snijeg prije srušiti, nego se glavni akteri dogovore.

Ostavi komentar