Albino povrće sve je traženije u svijetu!

bijeli krastavac
Foto: Flickr/Valleybrook Gardens

Sve češće neobične namirnice postaju popularne, pogotovo one koje svojim lijepim bojama privlače pažnju. Međutim, kako piše agronovinite u posljednje vrijeme raste trend potražnje za bijelim, odnosno albino povrćem, donosi agroklub.

Među njima najdraži je bijeli patlidžan koji na sadrži solanin i zbog toga nema gorčinu karakterističnu za ovu biljku. Naime, on ima manje betakarotena, ali sadrži minerale i elemente u tragovima poput željeza, kalija, magnezija, kalcija, mangana i pektina. Bijeli patlidžan sadrži i vlakna, folnu kiselinu, vitamin C, K, B6 i B3.

Zbog svojih korisnih svojstava preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa. Dobro je pak znati da je ovo povrće lako pokvarljivo i da ga treba kuhati gotovo odmah nakon berbe. Još jedna zanimljiva činjenica o neobičnoj biljci je da bijela, za razliku od ljubičaste, ne sadrži antocijanin – koji pomaže ukloniti radionuklide iz tijela.

Na tržištu možemo naći i snježno bijeli krumpir, a od nedavno su vrlo popularni i bijeli krastavci. Njihova glavna prednost je što su otporniji na toplinu i mogu roditi do prvih mrazeva. Bijeli su svježi i hrskavi poput običnih, a osim za salate, koriste se i u raznim jelima. 

Mnogi odabiru žuti ili ljubičasti zbog nježnijeg okusa, a na tržištu se može naći i bijeli luk, kod nas popularan kao srebrenac. Upravo se od njega priprema tipična francuska juha od luka, a njegove su prednosti u većem sadržaju spojeva željeza, vitamina i mineralnih soli. 

Bijele sorte rotkvica također dobivaju na popularnosti. Zbog blažeg okusa i manje ljutine, mnogi ih više preferiraju od običnih. Okrugla bijela (Raphanus sativus) rotkvica je nježna i sočna. Najbolje i najukusnije rastu na laganim tlima s puno humusa i puno sunčeve svjetlosti. Raste puno sporije na glinenim i teškim tlima, a ne vole svježe stajsko gnojivo. 

Ostavi komentar