11.1 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Aktualnosti u sustavu obrazovanja: Umanjena cijena najma školskih sportskih dvorana

Danas, 11. siječnja s početkom u 10 sati u maloj vijećnici Međimurske županije održala se konferencija vezana uz aktualnosti u sustavu obrazovanja u Međimurskoj županiji. 

Župan Matija Posavec i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah predstavili su novosti i aktualnosti u sferama obrazovanja.

Župan Matija Posavec prvi se obratio novinarima i predstavio novosti:
– Mi smo nastojeći uvijek biti korak ispred i predvidjevši svu situaciju i potrebe u našem sustavu obrazovanja već ranije radili intenzivno na rekonstrukciji i opremanju kuhinja u našim školama kojima je osnivač Međimurska županija.

Jučer je župan Posavec s pročelnicom Kolarić i svim ravnateljima osnovnih škola imao sastanak u vezi projekta osiguranja toplih obroka za djecu. Župan je pitao ravnatelje da li je projekt krenuo na način sukladno sa svim pedagoškim standardima i očekivanjima kojima smo suočeni u aktualnom projektu.

Ravnatelji su rekli da nema nikakvih problema, da je u svim našim osnovnim školama taj projekt krenuo na način da su osoblja u kuhinjama, kuhinje i oprema u našim školama takve da bez ikakvog problema provodimo takav nacionalni projekt.

Župan je rekao ravnateljima da se nabavljaju kvalitetni proizvodi, da se povezuju s našim proizvođačima i da se osigura čim više toplih obroka za djecu.

Također, župan Posavec spomenuo je da su se prilagodili zahtjevima i brizi  za djecu čije zdravstveno stanje podrazumijeva prilagođenu prehranu. Napomenuo je da će se osigurat i jedan specifičan jelovnik koji je vezan za djecu s prilagođenom prehranom.

– Dakle, doista nije bilo nikakvih problema. Pokazalo se još jednom da smo vrlo organizirani i što se Međimurja tiče, krenuo je taj projekt na zadovoljstvo nas koji smo osnivači osnovnih škola. Također, ove godine u planu imamo i rekonstrukciju kuhinje u područnoj školi u Gornjem Kraljevcu. U tijeku je rekonstrukcija nove kuhinje u osnovnoj školi u Goričanu, napomenuo je župan Posavec.

Također, župan je spomenuo da je cilj da sve osnovne škole imaju jednosmjensku nastavu i da sve škole imaju svoje sportske dvorane.

– Želio bih vas upoznati s još jednom odlukom koja će saživjeti sa 15. siječnja. Donio sam odluku o umanjenju cijene najma školskih sportskih dvorana i njihovih korištenja. Tako da se one mogu što više i što dostupnije koristiti od strane udruga, građana i zajednice. Ta cijena je do sad bila u jednom izmjenu, od 15. siječnja se smanjuje za 50 posto.

To naravno podrazumijeva da će Općine moći odlučiti da manifestacije od posebnih interesa budu organizirane u u dvoranama koje će moći koristiti bez naknade.

Slijedi i potpisivanje ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola. Temeljem javnog natječaja, narednih četiri godine će i dalje biti osiguran i potpuno financiran za sve naše učenike u osnovno školskom obrazovanju.

Biti će osiguran i prijevoz autobusom i vlakom za sve učenike naših srednjih škola.

Obratila se i pročelnica Nives Kolarić Strah.

– Same škole rekle su da tih 10 kuna ne predstavlja nikakav problem za njih i za pripremu toplog obroka s obzirom da koriste hranu i otkupljuju hranu od domaćih OPG-ova i domaćih proizvođača, spomenula je pročelnica Kolarić.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

Alkotest, ilustracija: foto Zlatko Vrzan

Alkoholiziranom vozaču kazna od 1320 eura

Naprijed odigrao prvi susret pod reflektorima

NŠ Sloga: Dan za pamćenje