6.1 C
Čakovec
Utorak, 28 studenoga, 2023

Aktualni sat 11. sjednice Murskog Središća: Pitanja vijećnica Željke Blagus i Marijane Breglec

– Cesta od Slemenica prema Murskom Središću se rekonstruira, a znamo za problem realizacije tog projekta kroz naselje Štrukovec zbog aglomeracije. Imate li kakvih novih informacija o tome?

upitala je gradonačelnika vijećnica Željka Blagus. Gradonačelnik je odgovorio kako je
moguće i izgledno da će Aglomeracija Štrukovec biti uskoro odobrena, a uz to i Aglomeracija Križovec.

Grad Mursko Središće će navedene aglomeracije trebati sufinancirati u iznosu od 10%
od ukupnog iznosa, ako te dvije aglomeracije prođu, to znači skoro milijun eura. Iznio je kako će ovaj tjedan imati sastanak s Međimurskim vodama gdje će se morati izjasniti može li se to realno sufinancirati i odraditi.

Naveo je kako to ne bi bio problem da nije dobivena odluka za dogradnju vrtića u iznosu od 650 tisuća eura, a troškovnik je bio oko milijun i 700 tisuća eura. Za dječji vrtić je isto rok dogradnje krajem 2025. godine, uz Planinarski dom koji je prijavljeni za izgradnju, uz Sokolski dom koji će ipak vjerojatno proći, a ti svi projekti su nagurani u naredne
tri godine recimo te bi Grad početno za te sve projekte trebao izdvojiti oko dva milijuna eura.

Naveo je kako ovu sekundnu zaista ne zna je li to moguće te da s pročelnikom za financije mora dobro razmotriti. Također je naveo da mu je jako važno i potrebito i da bi volio od vijećnika čuti slažu li se da se to sve ne propušta pod bilo koju cijenu i hoće li imati punu potporu u tome.

Gradski vijećnici složili su se s navedenim. Vijećnica Željka Blagus pitala je gradonačelnika
vezano uz modela sortiranja plastike i papira na području grada Mursko Središće u stambenim zgradama.

Gradonačelnik je odgovorio kako su ponuđene tri varijante odvoza plastike i papira –
ili se ostaje na vrećama, ili se uzimaju kante ili manji kontejner te je to bilo objavljeno u
medijima.

Direktor Murs-ekoma naveo je kako su upoznati s problemom kako kod zgrada nema adekvatnog prostora za kante te su zato ponuđene tri varijante, također u slučaju da stambena zgrada nema predstavnika stanara potrebno je dostaviti jednoglasno potpisanu izjavu od svih stanara da se slažu s određenim modelom odvoza, a ako zgrada ima predstavnika stanara potreban je potpis predstavnika stanara za određeni model odvoza papira i plastike.

Naveo je kako je potpisane izjave potrebno dostaviti u komunalno poduzeće do 20. ožujka 2023. godine. Vijećnica Marijana Breglec pitala je gradonačelnika postoji li mogućnost prijave neke od naših potreba i u neke od nacionalnih programa prijavljivani u javne pozive naših Ministarstva?

Gradonačelnik je odgovorio kako to naravno postoji i kako se to naravno radi. U prošloj godini dobila su se novčana sredstva za Selsku ulicu u Murskom Središću iz Ministarstva graditeljstva, za Spomen dom rudarstva sredstva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, od Ministarstva turizma i sporta za izgradnju tribine na NK Rudaru, od Hrvatske lutrije novce za izgradnju streetwork out igrališta u Peklenici.

Također, u tijeku je priprema prijave na javne pozive koji su raspisani i to gradnja pješačko biciklističke staze u Poljskoj ulici u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, pokušava se prijaviti Školska ulica u Peklenici u Ministarstvo vanjskih poslova te obnova svih ulica u Murskom Središću koje nisu bile obuhvaćene projektom aglomeracije u Ministarstvo graditeljstva.

Tekst: Grad Mursko Središće

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE