283 basne pristigle na natječaj udruge Mlada pera – oduševljenje, ali i zabrinutost

Na literarni natječaj udruge Mlada pera Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara! pristigle su čak 283 basne što govori kako udruga pronalazi prave teme za svoje literarne natječaje i da je njezin rad sve prihvaćeniji diljem Hrvatske i suradnja se širi na sve veći broj škola.

U udruzi su oduševljeni brojem pristiglih basni samo što ovaj put uz oduševljenje  izražavaju i zabrinutost! Naime, u natječaju “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” udruga Mlada pera dala je priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti bile one upućene roditeljima, učiteljima, ili sebi samima te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan.

Oni očito i jesu progovorili o onome što im je bitno i ukazali su na probleme, jer kako inače protumačiti da je u preko 15% pristiglih radova prisutno nasilje, u nemalom broju čak nasilje najgoreg oblika? Basne šalju poruke o problemima u pubertetu, nasilju zbog različitosti, nasilju zbog drugačijeg stava, mišljenja, izražavanja, ukazuju da roditelji nemaju vremena za djecu…djeca ne vide drugačije rješavanje problema nego nasiljem, prihvaćajući nasilje kao opravdan i jedini izlaz!

Napisati basnu nije tako jednostavno kao što se čini, nije dovoljno samo životinjama dati moć govora,  likovi u basnama, pogotovo oni koji se često pojavljuju, utjelovljuju ljudske osobine koje se smatraju poželjnima, ili nepoželjnima, a koje se u basni obično žele pohvaliti ili pokuditi. Stoga je žiri odabrao 92 basne koje će ući u bojanku koju ilustrira Goran Radiković, a najkreativnije basne u kojima su mladi basnopisci uspješno spojili životinje s ljudskim osobinama, a koje istovremeno vežemo i uz  životinje odabranim u nagrađenim basnama i poslane moralne pouke ili poslovice su:

za učenike 1. –  4. razreda:

1.nagrada: 150 kn, plaketa i bojanka – Antonija Piskač, 4. razred, OŠ Rovišće, PO Prgomelje za basnu Zec, krtica i magarac

2.nagrada: 100 kn, plaketa i bojanka –  Lorena Matičević, 3. d, OŠ Antuna Kanižlića Požega, PŠ Vidovci za basnu Posramljeni paun

3.nagrada: 50 kn, plaketa i bojanka – Jana Zelda, 4. b, II. OŠ Bjelovar za basnu Posebno srce

za učenike 5. –  8. razreda

1.nagrada: 150 kn, plaketa i bojanka – Nina Horvat  8.b, OŠ Jože Horvata, Kotoriba za basnu Komarac i leptir

2.nagrada: 100 kn, plaketa i bojanka –  Iva Ivec, 5. razred, OŠ Novi Marof za basnu Krava i mrav

3.nagrada: 50 kn, plaketa i bojanka –  Nika Milinković, 5. r., OŠ Barilović za basnu Lavice u srcu

Imena svih basnopisaca koji su našli svoje mjesto u bojanci možete pronaći na linku Mladi basnopisci!

Zbog izuzetnog zalaganja svih učenika u razredu i pokazanog međusobnog povjerenja te uzajamnoj suradnji na  i u kreativnosti za Izvor literarnog izražavanja mladih u 2021. godini proglašava se 2.b razred OŠ Jurja Dalmatinca Šibenik i bit će im uručena plaketa.

Hvala svim mladim basnopiscima, čestitke nagrađenima  i poruka svima: Djeco, nasilje nije rješenje! Odrasli, na nama je da im to pokažemo! I nađite vremena za druženje s djecom!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE