15.5 C
Čakovec
Nedjelja, 3 rujna, 2023

20 godina postrojbe Zrinske garde Čakovec

Nakon što je 30. travnja 2001. godine s ciljem očuvanja i promocije povijesne, kulturne i vojničke ostavštine obitelji Zrinski osnovana Udruga građana „Zrinska garda Čakovec“ započelo se s ustrojem i opremanjem istoimene povijesne postrojbe.

Na temelju dostupnih povijesnih zapisa, crteža i slika izgled višedjelne crno-crvene odore sa 97 ukrasnih dijelova i 89 olovnih gumbi, kapom s perjanicom, čizmama i sabljom osmislile su akademske kostimografkinje Ika Škomrlj i Dijana Bourek iz Zagreba.

Inicijalna sredstva za prvu odoru osigurala je Međimurska županija, a potrebna sredstva prvi su osigurali poduzetnici Alojzije Šestan iz Preloga te Bernarda Cecelja iz Pušćina. Oni su pomogli i u pronalaženju novih donatora pa su im kasnije za njihove zasluge dodijeljene dužnosti nadzapovjednika, odnosno kume zastave. Istodobno je poznati akademski kipar Mihael Štebih iz Čakovca dizajnirao osnovna gardijska obilježja – grb, zastavu i pečat, a kasnije lentu gardijske zastave i lente koje u svečanim prigodama nose predsjednik udruge, te nadzapovjednik postrojbe i kuma zastave.

Za geslo udruge i pozdrav postrojbe odabrane su riječi preuzete iz pjesme Frana Krste Frankopana NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO.

Prvu odoru, rad domaćih vrsnih majstora različitih struka, odjenuo je prvi gardist i kasnije prvi i dugogodišnji zapovjednik Mladen Obadić iz Čakovca. Upravo je on s iskustvom hrvatskog branitelja tada od skupine mladića ustrojio malu ali uspješnu vojničku postrojbu. Uz gardiste tu su još topnik, bubnjari i konjanik.

Probni nastup povijesna postrojba Zrinska garda Čakovec imala je 25. 4. 2003. godine u Prelogu. Bio je to uvod u veliku svečanost na kojoj je 30. 4. 2003. sudjelovao predsjednik Paneuropske unije i član Europskog parlamenta nadvojvoda dr. Otto von Habsburg sa suprugom Reginom. Tada je Zrinska garda imala svoj prvi javni nastup u Čakovcu i u Zagrebu, a u Železnoj Gori održana je prisega prvog naraštaja gardista.

Upravo je povijesna postrojba ono najznačajnije i najprepoznatljivije što promovira baštinu Zrinskih. Ove će godine gardisti zaokružiti brojku od 2000 nastupa u raznim protokolarnim događanjima, kulturnim i drugim manifestacijama. I to od mjesta u čitavoj Hrvatskoj pa do Budimpešte, Bečkog Novigrada, Beča, Salzburga, Sigeta, Zuricha, Brisela, Tuchole u Poljskoj, Vatikana, Lurda, Agrigenta na Siciliji…

S ciljem upoznavanja djece s ostavštinom Zrinskih i gardinim aktivnostima održavaju se radionice „Postani gardist Zrinske garde“, a u pripremi je i osnivanje Zrinskih kadeta.

Ponosno, časno i dostojanstveno gardisti su kroz minulih 20 godina sa zapovjednicima Mladenom Obadićem, Vjeranom Rožićem, Ratimirom Hreščom i sada Davorom Bratkovićem svjedočili junaštvo i viteštvo vojskovođa Zrinski.

Stoga će se 20. obljetnica njihovog aktivnog djelovanja obilježiti prigodnom izložbom u Centru za kulturu, smotrom povijesnih postrojbi u subotu 29. 4. 2023. u Čakovcu te svečanošću i koncertom Tomislava Bralića i Klape Intrade u dvorani CZK 2. 5. 2023. od 17,30 sati.

A svi zainteresirani mladići starosti od 16 godina na više koji žele postati gardistom Zrinske garde mogu se prijaviti na mail [email protected] ili mob 0915108084 zapovjedniku Garde.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE