prelog preponsko jahanje

U prekrasnom ambijentu Marine Prelog ove subote održava se 2. Kup grada Preloga u preponskom jahanju pod pokroviteljstvom Hrvatskog konjičkog saveza i Turističke zajednice grada Preloga. Veliki broj jahača iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Bodovanje za Kup Hrvatske, a natjecanje u tri kategorije; do 16 godina, licenca S1 i S2 do visine prepone 1.10 m bez obzira na starost i licenca S3 i S4 koji mogu skakati do visina 1.50 – 1.60 m. Organizator natjecanja je Konjički klub Nikola Zrinski. Okupili su se brojni natjecatelji iz regije s predivnim skakačkim konjima.

Organizator Darko Juras

Preponsko jahanje je jedna od najpopularnijih disciplina u jahačkom sportu. Jedna je od tri olimpijske discipline. Većina ljudi jahanje uglavnom povezuju s ovom disciplinom.

Preponsko jahanje zahtijeva od konja poznavanje dresurnih osnova kako bi jahač bolje manevrirao s konjem. Preponsko jahalište ne zahtijeva neke posebne dimenzije i oblike jahališta, te se može organizirati raznim prostorima. Kako na travnatoj, tako i na pješčanoj podlozi. Prepone preko kojih konj preskače su postavljene tako da, kada ih konj zakvači automatski ih obara.

prelog preponsko jahanje

Glavni cilj ove discipline je prelaženje preko zadanih prepona (parkura) u što kraćem vremenskom periodu i sa što manjim brojem oborenih prepona. Preponski parkur je teži što su prepone više i što ih ima veći broj na manjem prostoru. Preponski nivoi su isto kao i u dresurnom jahanju postavljeni tako da konj mora dovoljno uznapredovati kako bi prešao na sljedeći nivo.

Prije početka natjecanja jahači prolaze kroz parkur bez konja, te mjere udaljenost između prepona kako bi odredili optimalnu poziciju za odskok i dolazak na sljedeću preponu.

Pregled konja prije natjecanja mr, Branimir Novak dr. vet. med, jahač Zolt Saraz

Što se tiče opreme, postoji preponsko sedlo čiji su listovi usmjereni više prema naprijed, te je malo pliće od dresurnog. Uzengije jahači namještaju na kraću dužinu kako bi mogli više ustati prilikom skoka.

Popodne su finalne utakmice pa se stignete još otputiti u Marinu Prelog i pogledati ova atraktivna natjecanja obzirom da su zadnja u Međimurju.

Foto: Mario Golenko

Galeriju pogledajte ovdje (Kup grada Preloga)

Ostavi komentar