15 novih Roma završilo program srednjoškolskog doškolovanja

pou novak
Podjela završnih diploma

Ovih je dana u Pučkom otvorenom učilištu Novak upriličina svečana podjela diploma pripadnicima romske nacionalne manjine koji su završili svoje srednjoškolsko doškolovanje. Riječ je o programu kojeg u potpunosti financira Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH. Drugim riječima, na doškolavanje ili pak prekvalifikaciju mogu se javiti svi pripadnici nacionalnih manjina, bez obzira na spol i dob ili pak završeni stupanj obrazovanja.

Svečanosti su se pridružili i saborski zastupnik Veljko Kajtazi te članovi Saveza Roma Kali Sara sa predsjednicom Suzanom Krčmar.

– Obrazovanje je budućnost moje Romske zajednice, poručio je tom prilikom saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Naša je želja imati što više obrazovanih Roma koji će se moći  zaposliti i time ćemo smanjiti broj onih koji primaju socijalnu pomoć. 

Zapošljavanjem, Romi bi tako dobili stalni i sigurni izvor primanja koji bi im ujedno jamčio i kreditnu sposobnost a samim time i podizanje kuće ili pak kupnju stana.

– Prema mojim informacijama u Međimurju je problem zapošljavanja Roma iznimno velik. Donekle dobivaju posao u privatnim tvrtkama, ali u jedinicama lokalne samouprave gotovo da nema zaposlenih Roma. Zato stavljajući naglasak na obrazovanje, trebamo pronaći i učinkovit model zapošljavanja Roma – rekao je Kajtazi.

Istina, pokušalo mu se pojasniti kako se dosta Roma zaposlilo u Međimurju, no ostao je kod svog stava, jer kako je rekao, on ipak sve zna i dobiva sve podatke o stanju u Međimurju.

Što se pak tiče doškolovanja u Pučkom učilištu Novak, kandidati su se uglavnom školovali za prometnu struku poput vozača te prometnih i cestovnih tehničara.

 

 

Ostavi komentar