15 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

TTM iz Mačkovca: Supružnici Tomašek u 5 godina izgradili tvrtku od 35 zaposlenih

Supružnici Ana i Tomica Tomašek osnovali su 2018. godine tvrtku TTM Tomašek montaža i zaposlili još dvojicu montera kako bi odradili prvi dogovoreni posao. Planiranjem i konstantnim ulaganjem polako su dizali firmu na noge, a tijekom pandemije, kada je većina otpuštala radnike i rezala troškove, zaposlili su još 10-ero radnika i uložili još više.

Hrabrim i pametnim potezima u nepunih pet godina izgradili konkurentno poduzeće

U nesigurnim životnim okolnostima u kakvima su živjeli, Ana i Tomica odvažili su se te 2018. godine na rizičan i hrabar potez: otvaranje vlastite firme. Ana je pedagoginja po struci, a danas direktorica uspješne firme koja se bavi montažom metalnih konstrukcija, ima 35 zaposlenika iz Hrvatske i BiH, vlastiti vozni park i rade po čitavoj Europi. Suprug Tomica se bavio montažom i ranije pa su se tako i odlučili zaploviti u “metalne vode”.


– U mojoj struci je teško dobiti stalan posao kod nas. Taman sam opet ostala bez posla i suprug je rekao da je vrijeme da pokrenemo nešto svoje. Prvi posao odradili smo za jedno dansko poduzeće u susjednoj Srbiji s tek dvojicom montera. Sve što smo zaradili, konstantno smo ulagali u poslovanje. Zapošljavali nove radnike, kupovali vozila i alate koji su nam potrebni za rad, govori nam Ana Tomašek i nastavlja:

Ana Tomašek, direktorica TTM-a

– Ta prva suradnja nosila nas je nekih godinu dana, no do novih je klijenata bilo teško doći jer nismo imali reference. Taj smo “zid” prešli tako što smo odlučili uložiti u službene popise poduzeća koja djeluju u metalnoj industriji u Hrvatskoj i Austriji, orijentirane na proizvodnju. Sjeli smo u aute i nudili svoje usluge od sastanka do sastanka. Tako smo proširili listu klijenata… i ponovno ulagali.

Obitelj Tomašek polako je zapošljavala novi kadar, sve redom isključivo na temelju preporuke.

Taman kada su bili u punom zamahu, svijet je zaustavila pandemija koronavirusa.
U teškim trenucima u kakvima su se našli gotovo svi svjetski gospodarstvenici i poduzimali brojne mjere kako bi u poduzećima makar održali status quo, TTM-ovci su ponovno odlučili riskirati i napravili golem i zastrašujuć korak: ne samo da nisu nikoga otpustili, već su odlučili zaposliti još desetero novih zaposlenika.

– Govorili su nam da smo ludi, no vjerovali smo da ta situacija s pandemijom ne može potrajati zauvijek. Sve što smo uspjeli uštedjeti i zaraditi, uložili smo u zaposlenike i njihovu edukaciju te u nabavu dodatnih službenih kombi-vozila. Bilo je teško, jasno, koristili smo se i minusima i svime samo kako bismo premostili to razdoblje. Isplatilo se. Danas, kada gledamo unazad, shvaćamo da je baš to vrijeme bila ključna prekretnica u našem poslovanju, govori nam Ana.

Zaposlenici su glavni kotač naše firme

– Dajemo sve od sebe da se prema njima tako i odnosimo, govori Ana. Dodaje kako njihovo dijete, primjerice, poznaje sve njihove zaposlenike. Čitave se obitelji zajedno druže i privatno i poslovno. – Smatramo da, dok je radnik zadovoljan, tada je i motiviran i lojalan.
Njihovi radnici imaju sve povlastice: uskrsnice, božićnice, regres, dar za dijete i sl. Zaposlenicima koji nisu iz Hrvatske plaćen je smještaj, a vozila su im dana na korištenje i tijekom posjeta obiteljima vikendom.

Na pitanje je li potrebno ispuniti kakve uvjete za rad u TTM-u, Ana odgovara: – Imamo radnike zaista svih profila. Jednom smo prilikom zaposlili konobara koji je imao volje naučiti posao i danas je vrhunski monter. Također, ne radimo razliku između novih i starih zaposlenika, svi uživaju isti tretman. Suprug uvijek ide na teren s novozaposlenima kako bi im osigurao pravo mentorstvo te kvalitetno i efikasno učenje. Odnosimo se prema svim zaposlenicima s poštovanjem prema njima i svim njihovim potrebama, a tako nam i vraćaju.

Tražimo montere metalnih konstrukcija

– Kako naš posao i dalje rapidno raste, trenutno postoji potreba za novom radnom snagom. Iako smo dosada zapošljavali isključivo na temelju preporuke, spremni smo dati priliku svim ljudima koji imaju volje naučiti ovaj naš posao i postati dijelom naše obitelji. Za posao na poziciji montera metalnih konstrukcija možete se javiti molbom na [email protected] , poručuje direktorica.

Recept za uspjeh i poruka budućim poduzetnicima

Iako je nemoguće unificirati poslovni put od nule do uspjeha, obitelj Tomašek je uspjela, na svom primjeru, izvući glavne značajke svog poslovnog putovanja i tako stvoriti recept po kojem su uspjeli, a koji bi možda bio prikladan i drugima.

Glasi ovako:
– Posao se ne radi, on se živi 24 – 7.
– Potrebno je biti hrabar i riskirati. To ne znači impulzivno skakati na svaku loptu, ali svakako znači da treba izaći iz komforne zone i usuditi se napraviti rizičan korak.
– Konstantno se razmišlja unaprijed i stvaraju se (i ostvaruju) planovi na dulje staze.
– Traže se adekvatna rješenja za tržišne izazove, no nikada na štetu radnika.

Važno je i brinuti o zajednici u kojoj se radi i živi te im na neki način vratiti za ukazanu podršku i povjerenje. Ekipa TTM-a, primjerice, financijski potpomaže razne klubove i organizacije poput vatrogasnog društva i sportskih klubova (košarkaški, boksački, teniski, muški rukometni klub itd.).

Ana i Tomica za kraj poručuju poduzetnicima da se pripreme na to da će sa svakim razvojnim skokom poduzeća doći i do osobnog rasta i razvoja pa da budu fleksibilni i otvoreni prema novostima i novim životnim izazovima!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,083FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE