ENIGMA STARS iz Čakovca: Unutarnjom reorganizacijom do financijske stabilnosti

Naše je poduzeće na tržištu prisutno s vlastitom robnom markom Enigma by MTČ s kojom smo prepoznatljivi

Krizu smo pretvorili u priliku za reorganizaciju s ciljem zaokreta k proizvodima koji su trenutno potrebni tržištu i tu smo se dobro snašli. Sada proizvodimo i pamučne maske za lice

Tvrtka ENIGMA STARS d.o.o. iz Čakovca osnovana je 2014. godine, a temeljna djelatnost je proizvodnja i prodaja tekstilnih proizvoda renomiranih hrvatskih brandova MTČ i ENIGMA.

Danas tvrtka zapošljava 49 radnika, većinom radnica iz nekadašnjeg MTČ-a, koje svoje dugogodišnje znanje i iskustvo ugrađuju u nove proizvode, te nove zaposlenike i svi oni su upravo najveća vrijednost i snaga tvrtke. Zajedno s tvrtkom Enigma Design d.o.o., koja je osnivač Enigme Stars d.o.o.,  brojimo 60 zaposlenih.

Ukupni godišnji prihodi kreću se oko 9.000.000,00 kuna, u 2019. godini on iznosi 8.648.750,00 kuna.

Industrija tekstila vrlo je podložna stalnim promjenama zahtjeva potrošača i potrebom za povećanjem dodatne ponude na tržištu. Svakodnevno se suočavamo s liberalizacijom svjetske trgovine, a uz to se borimo i s problemom smanjenog budžeta koji su kupci spremni izdvojiti za kupnju odjeće.

Trenutna situacija na tržištu pokazuje da postoji sve veći uvoz jeftinijih proizvoda iz inozemstva koji svojom kvalitetom ne mogu konkurirati, no neki kupci se odlučuju za njih upravo zbog niske cijene.

Uza sve te teškoće dodatno smo opterećeni promjenama na tržištu nastalim pandemijom koronavirusa te iz razloga što je dosadašnji značaj estetike i kvalitete tekstila u ovo krizno doba zamijenjen funkcionalnošću, a dobar dio proizvodnje i potrošnje usmjeren na samu borbu protiv pandemije. Tako smo i mi dio svoje proizvodnje usmjerili na proizvodnju pamučnih maski za lice, jedan dio za vlastitu maloprodaju i dio za druge naručitelje koji ih plasiraju dalje na domaćem i inozemnom tržištu.

Ovu smo krizu zapravo shvatili kao priliku za reorganizacijom s ciljem zaokreta ka proizvodima koji su trenutno potrebni na domaćem tržištu i tu smo se dobro snašli (proizvodnja pamučnih maski za lice).

Na taj smo način uspjeli održati svoje poslovanje bez prekida proizvodnje i u konstantnom smo pogonu od ožujka do lipnja pa i nadalje, bez obzira što nam je maloprodaja bila kompletno zatvorena mjesec dana i što su gubici maloprodaje bili pozamašni i još uvijek su prisutni. Također, primjećuje se pad prodaje na terenu, preko naših terenskih referenata, a pogotovo u ambulantnoj prodaji i to zbog zatvaranja institucija i bolnica gdje se uglavnom ambulantna prodaja organizirala.

Država je pravodobno reagirala te smo bili kvalificirani za državne mjere koje smo iskoristili i kojima se pokrio dio plaća dok smo ostatkom prihoda od proizvodnje i prodaje uspjeli pokriti ostale tekuće troškove koje nije moguće izbjeći.

Pandemija uzrokovana koronavirusom imala je utjecaj i na naš životni stil, promijenjene su navike kupovanja. Potrošači su proteklih mjeseci bili dodatno motivirani za kupnju u digitalnom svijetu, prvenstveno jer su ih vanjske okolnosti usmjerile prema tome, jedinom pouzdanom i sigurnom načinu kupnje.

Posjećenost naše web trgovine www.enigma.hr u značajnom je porastu za vrijeme pandemije te je primijećen i porast kupovine putem nje, ne samo zaštitnih maski, već cijelog našeg asortimana, najviše donjeg rublja i spavaćeg programa.

Naše je poduzeće na tržištu prisutno s vlastitom robnom markom Enigma by MTČ s kojom smo prepoznatljivi te se usudimo reći da smo i konkurentniji u odnosu na proizvode “s istoka” jer su potrošači emocionalno i tradicijski vezani za naše proizvode.

Važni čimbenici koji utječu na prodaju proizvoda su upravo robna marka, kvaliteta i logistika, odnosno brzina isporuke, kratak vijek isporuke direktno iz proizvodnje u trgovinu.

Tome još više doprinose i znakovi kvalitete naših proizvoda – Hrvatska kvaliteta kojih smo ponosni vlasnici od 2019. godine za tri linije proizvoda, muški, ženski i dječji trikotažni program (donje rublje i spavaći program) i koji su upravo sinonim kvalitete naše robne marke čija baza je pamuk koji je mekan, odlično upija, dobar izolator, ugodan na dodir i nošenje te prije svega zdrav za kožu.

Znakovima Hrvatska kvaliteta naglašavamo svoju komparativnu prednost te ističemo tvrtku kao kvalitetnog hrvatskog proizvođača tekstila. Važno je da i potrošači, kada su u prilici, podrže kvalitetan hrvatski proizvod, a naš je cilj da tu konstantu kvalitete i održimo.

Pletivo nabavljamo od provjerenih proizvođača koji posjeduju sve certifikate ispravnosti uz poštivanje svih ekoloških normi te samim time naši proizvodi ne izazivaju alergije i kroz njih koža diše. Sav repromaterijal korišten u procesu proizvodnje nabavljamo od hrvatskih dobavljača.

Upravo u ovo “krizno” vrijeme usudili smo se otvoriti novu trgovinu i to u Splitu koja uz Ludbreg, Koprivnicu, Viroviticu, Samobor, Pulu, Knin, Makarsku, dvije u Čakovcu i web trgovinu čini našu jedanaestu trgovinu. U ova dva mjeseca prisutnosti na splitskom području zadovoljni smo trenutnim rezultatima te se nadamo da ćemo i dalmatinske potrošače naviknuti na međimurske proizvode.

Naše proizvode također možete kupiti kod drugih većih i manjih trgovaca tekstilom diljem Hrvatske.

Izazovi s kojima se susrećemo, ne samo mi, već i cijela tekstilna industrija jest kontinuirana potreba za radnicima i tu dolazi do deficita zanimanja i problema strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj. Unatoč tome, u prošlom mjesecu zaposlili smo dvije nove mlade radnice, a dvije radnice otišle su u mirovinu.

Potrebna su daljnja rasterećenja gospodarstva u vidu smanjivanja poreznih i neporeznih davanja.

Manjim poreznim opterećenjima i većom gospodarskom aktivnošću, davanjem prednosti hrvatskom proizvodu naspram stranom ne samo u javnim natječajima, već u ukupnim gospodarskim kretanjima omogućilo bi poduzetnicima da se povise radnička primanja te se na taj način popularizira i zanimanje za tekstilnom strukom.

Budućnost ustvari počinje kada shvatimo da moramo štititi svoje proizvođače.

Svi smo u tvrtci jedni drugima konstantna motivacija i podrška jer podržavamo ono što stvaramo i svi smo dio procesa kojim ostvarujemo jedan cilj, a to je da stvorimo kvalitetan domaći proizvod i da privučemo i zadržimo zadovoljnog kupca.

Ostvarenje tog cilja pruža i financijsku stabilnost same tvrtke, rast prihoda i rast primanja zaposlenih.


Osnovna djelatnost: proizvodnja i prodaja tekstilnih proizvoda

Godišnji promet: cca. 9 milijuna kuna

Broj zaposlenih:  60

Starost brenda: od 1923. godine

Kontakti:

ENIGMA STARS d.o.o.

Zagrebačka 93

Čakovec

T: +385 40 638 571

F: +385 40 638 591

E: [email protected]

www.enigma.hr

Ostavi komentar