Živi zid predstavio program: Dovest ćemo automobilsku industriju u Međimurje

Živi zid
Živi zid

Živi zid je na današnjoj novinarskoj konferenciji predstavio naglaske iz svoga programa za Međimursku županiju za sljedeće četiri godine.

Kako je istaknuo kandidat za župana dr. sc. Branimir Bunjac u Međimurju postoje svi preduvjeti za brzi razvoj, od zemlje, vode, klime preko tradicije i infrastrukture pa do onoga najvrijednijega, a to su marljivi i pošteni ljudi.

U Živome zidu smatraju da je Međimurje u dubokoj gospodarskoj i društvenoj krizi, kao uostalom i ostatak Hrvatske. Plaće su premale, mnoge kuće i lokali stoje prazni, a mladi se masovno iseljavaju. Ne tako davno Međimurje je bilo uzor susjedima, danas zaostaje za njima.

Branimir Bunjac
Branimir Bunjac, kandidat za međimurskog župana

Evo što još u Živom zidu ističu kao svoj program:

Takvo loše stanje treba promijeniti otvaranjem dobro plaćenih radnih mjesta, zaštitom domaće proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija. Kao glavne poluge razvoja treba osigurati novi ciklus investicija, omogućiti poljoprivrednicima zaradu i razvijati turizam

Do investicija treba doći kroz regionalnu suradnju, direktnim pregovorima sa dobrim tvrtkama i parntnerskim ugovorima. Branimir Bunjac je sa suradnicima već ostvario preliminarne kontakte sa automobilskom industrijom u Bavarskoj gdje postoji veliki interes za izmještanje proizvodnje i smanjenje troškova. Upravo ovih dana Maribor dobija pogon BMW-a gdje će biti zaposleno oko 3 tisuće radnika, a upravo takav projekt je cilj Živoga zida za Međimurje u narednom razdoblju. Uz to, namjeravaju otvoriti tehnološki park gdje će doći do sinergije obrazovanja i poduzetništva. Učenici i studenti bi dobijali kvalitetnije praktično iskustvo i veće znanje, tako da bi odmah po zavreštku školovanja bili korak ispred konkurencije. To bi im omogućavalo brže zapošljavanje i osamostaljivanje od roditelja, a samim time manje bi imali želju za iseljavanjem. U konačnici tehnološki park će omogućiti razvoj vlastite industrije, inovacija i pilot projekata.

Što se tiče poljoprivrede kapitalni projekt predstavlja otvaranje regionalne hladnjače koja bi bila u vlasništvu proizvođača kako bi poljoprivrednici svoje proizvode mogli prodati po boljim cijenama. Uz hladnjaču, potrebno je otvoriti i veletržnicu i burzu poljoprivrednih proizvoda. Seljacima treba omogućiti otkup poljoprivrednih proizovda koji će potom biti distrubirani u smještajne jedinice, vrtiće, škole, bolnicu, umirovljenički dom i menze.

Turizam predstavlja veliki gospodarski potencijal, a u Međimurju je vrlo slabo iskorišten. U tom smislu potrebno je poticati lokalne manifestacije, autohtonu gastronomsku ponudu, otvaranje etno zbirki, suvenirnica i muzeja, vidikovaca, biciklističkih i trim staza, sanjkališta, hostela i kampova. U Hrvatsku dolazi ogroman broj turista, a vrlo malo ih zastane u Međimurju što je šteta.

Osobiti naglasak treba staviti i na obrazovanje bez kojega potencijali ostaju neiskorišteni. Žalosno je da je Međimurje županija sa najnižim postotkom visokoobrazovanih u Republici Hrvatskoj. Živi zid se zalaže za uvođenje jednosmjenske nastave, besplatne udžbenike i radne bilježnice, prijevoz učenika, uklanjanje politike iz odgoja i obrazovanja, osobito pri imenovanju ravnatelja i zapošljavanju, opremanje postojećih škola i uvođenje alternativnih škola. Žele obnoviti školske zadruge, vrtove i voćnjake, ali i osuvremeniti škole za što između ostaloga predlažu postavljanje hot spotova za besplatni internet i „pametnih klupa“ u blizini škola.

Podrazumijeva se da Živi zid osobitu pažnju posvećuje humanosti i socijalnoj pravdi, borbi protiv ovrha i blokada, za pomoć siromašnima i bolesnima. Namjeravaju isključiti javne bilježnike i odvjetnike iz postupaka ovrha, ponuditi građanima besplatnu pravnu pomoć, a posebnu pozornost obratiti na umirovljenike.

Umirovljenicima treba osigurati dovoljno mjesta u domovima i niže cijene, omogućiti bolju zdravstvenu skrb i davati im olakšice kao bi imali mirniju starost i dostojanstven život.

Uz Branimira Bunjca na konferenciji su govorili Nino Vrhar, kandidat za dožupana, Snježana Sabolek, kandidatkinja za načelnicu općine Dekanovec i Luka Nuić, kandidat za Gornji Mihaljevec. Nino Vrhar ima dugogodišnje iskustvo u najvećim svjetskim tvrtkama, tečno govori strane jezike i zadužen ja za komunikaciju s investitorima. Snježana Sabolek je veliki favorit za pobjedu na izborima u svojoj općini u kojoj želi postići veće zajedništvo mještana i socijalnu pravednost. Luka Nuić, ing., smatra da je politika jedini put da se postigne nešto u svojoj sredini i poziva građane da se odazovu na izbore i uključe u odlučivanje na lokalnoj razini.

Živi zid na izborima očekuje vrlo dobar rezultat.

Luka Nuić
Luka Nuić
Nino Vrhar

Ostavi komentar