U nedjelju biramo tko će voditi naše općine, gradove i Međimursku županiju, čekaju nas barem četiri glasačka listića

Milko Sambolek, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva s listićima spremnim za izbore.

U nedjelju 16. svibnja izlazimo na lokalne izbore na kojima biramo svoje načelnike, gradonačelnike, župana i općinske, gradske i županijske vijećnike. Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.

– Na izbornim mjestima dočekat će nas najmanje četiri vrste  glasačkih listića različitih boja i odgovarajuće kutije kako bi se birači lakše snalazili, pojasnio je Milko Sambolek, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstava.

Različite boje listića označavaju izbor načelnika ili gradonačelnika. Zatim posebni listić za općinsko ili gradsko vijeće. Zatim su tu još dva listića jedan za izbor župana i još jedan za izbor vijećnika u Županijsku skupštinu. U Orehovici i Pribislavcu pripadnici romske manjine dobit će i peti listić za izbor zamjenika načelnika iz redova svoje manjine. Tamo gdje su spojili i izbore za mjesne odbore i više.

Na lokalnim izborima nećete moći glasati  izvan mjesta svog prebivališta. Prema Zakonu o lokalnim izborima glasanje na lokalnim izborima obavlja se samo na biračkim mjestima na području općine ili grada gdje se izbori provode.

Jednako tako na lokalnim izborima ne primjenjuje se preferencijalno glasanje i neće se moći kao na paralamentarnim ili izborima za EU parlament glasati za svog favorita s liste, već samo za listu određene političke opcije.

Na glasačka mjesta dolazit ćemo u maskama sa svojih kemijskim olovkama, pridžavajući se razmaka od dva metra od ostalih birača i zadržavajući se na biračkom mjestu najkraće moguće vrijeme.  Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u viša od 37,2 °C i  ako birač ima respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2, ne može na izborno mjesto.

Obvezno je nošenje maske za lice za sve osobe u zatvorenim prostorima na biračkim, mjestima: članove biračkih odbora, birače, promatrače, predstavnike medija i ostale osobe prisutne na biračkom mjestu. Masku je nužno nositi da pokriva nos i usta. Maske su obavezne i na otvorenom prostoru, ako se čeka prije ulaska u objekt gdje je smješteno biračko mjesto kada osobe ne mogu održavati međusobni razmak veći od 2 metra.

Detaljnije o toj temi pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od ovog petka, 14. svibnja.

Ostavi komentar