Od ponoći krenula izborna šutnja: Prekršiteljima kazne i do pola milijuna kuna

U ponoć je nastupila obaveza poštivanja izborne šutnje koja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora odnosno sutra u 19:00.

Dakle, izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19:00 te je u navedenom razdoblju zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava i pisanih djela.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

  • iznošenja i obrazlaganja izbornih programa
  • objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima
  • postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka
  • pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike
  • upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima
  • postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,
  • kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Isto tako, DIP je pozvao medije i medijske nakladnike na poštivanje izborne šutnje.

Novčane kazne za kršenje izborne šutnje

Za kršenje izborne šutnje kazne se kreću od 3.000 kuna za fizičku osobu te od 10.000 do 30.000 kuna za kandidata na izborima.

Kazne za pravnu osobu, primjerice za političku stranku, kreću se od 100.000 do 500.000 kuna, dok se odgovorna osoba u pravnoj osobi može kazniti od 10.000 do 30.000 kuna.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima te Izbornom povjerenstvu Grada Zagreba čiji su kontakt podaci objavljeni na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Ostavi komentar