Lokalni izbori: Tiskat će se oko 13,7 milijuna listića što će stajati oko 4,5 milijuna kuna

U nedjelju 16. svibnja predstoje nam lokalni izbori, a ovu srijedu 5. svibnja u Tiskari Narodnih novina u Zagrebu započelo je tiskanje glasačkih listića, piše Dnevnik.hr.

Za tiskanje glasačkih listića će biti utrošeno oko 135 tona odnosno 6 šlepera papira. Distribucija listića počinje 10. svibnja i to najprije najudaljenijim županijama, dok će 13. svibnja biti dostavljeni posljednji tiskani listići za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb.

Listići za izbor župana su plave boje, za općinske načelnike i gradonačelnike bijele boje, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, dok će ružičasti biti za općinsko ili gradsko vijeće.

Tiskanje listića će stajati oko 4,5 milijuna kuna

Za predstojeće lokalne izbore tiskat će se oko 13,7 milijuna listića što će ukupno stajati oko 4,5 milijuna kuna.

Sve zajedno će se tiskati 1232 vrste glasačkih listića, a osim njih također će se tiskati zapisnici, prijepisi zapisnika, nabavljat će se velike i male glasačke kutije (njih oko 30.000), te paravani i pregrade za glasačka mjesta.

S obzirom da imamo 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave koja imaju svoja općinska vijeća, načelnike, gradonačelnike, župane, županijske skupštine itd.

Najviše listića na jednom biračkom mjestu će biti 7 i to 4 osnovna te 3 manjinska pri čemu svaki listić ima serijski broj i zaštitu. Na ovim izborima nema preferencijalnog glasovanja, tako da se zaokružuje redni broj 1 liste ili 1 kandidata, piše Dnevnik.hr.

Ostavi komentar