Grad Lepoglava: Čarolija čipke, bogate kulture i aktivnog odmora

Lepoglava je grad poznat po čipki, bogatoj povijesti, kulturnom nasljeđu i prirodnim ljepotama, grad u kojem je osnovana prva javna gimnazija u Hrvatskoj, filozofski fakultet i prvo hrvatsko sveučilište. Grad koji okružuju planine Ravna gora i Ivančica i koji skriva jedini ugasli vulkan u Hrvatskoj.

Čudesna čipka – ljepota i čarolija, za koju se vjeruje da su je pred više stoljeća u Hrvatsku donijeli pavlini, posebnost je Lepoglave i njezine okolice. Svoj pravi procvat lepoglavska čipka doživjela je krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća kada se oplemenjuje narodnim i baroknim elementima.

Lepoglavska čipka dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a najveće od njih je uvrštavanje na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.
Gaveznica – Kameni vrh – zaštićeno je područje i nalazište poludragog kamena ahata. Šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj te jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj nastao prije 22 milijuna godina. Danas područje Gaveznice – Kamenog vrha predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost.

Crkva Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije – crkva je stara šesto godina i najljepša je crkva sjevera Hrvatske. Njezina unutrašnjost zadivljuje baroknim oltarima i namještajem, freskama Ivana Krstitelja Rangera te najstarijim orguljama u Hrvatskoj koje još uvijek sviraju.

Ravna Gora – najsjevernija gora Hrvatskog zagorja, sjajno je odredište za paraglajding, šetnje i lov. Na Ravnoj gori nalaze se dva starta za paraglajdere te vidikovac, odakle se pruža pogled na cijelu okolicu. Ravna gora nudi obilje razonode i mogućnost okrepe i noćenja u dvama planinarskim domovima.

TZ grada Lepoglave
Hrvatskih pavlina 7, Lepoglava
T: +385 42 4949 317
E: [email protected]
W: lepoglava-info.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE