Dobrodošli u Ludbreg, grad u centru svijeta!

TJeste li znali da se Centar svijeta nalazi upravo u Ludbregu? Brojne legende svjedoče tome u korist, a mnoge svjetske metropole na različitim stranama svijeta nalaze se na istoj udaljenosti od Ludbrega. Posjetite „krugove zemaljske“, poslušajte zanimljive priče o centru svijeta i uvjerite se da se baš ovdje združuju zemlja, vatra, voda i zrak!

Jedino euharistijsko svetište priznato bulom pape Leona X. još 1513. godine smješteno je baš u Ludbregu. Centralno mjesto na Svetištu Predragocjene Krvi Kristove pripada Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora čijom je izgradnjom ispunjen davni zavjet iz 1739. godine.

Zajedno s postajama Križnog puta čini jedinstvenu stalnu izložbu mozaika od
murano stakla na otvorenome.

Odgovor na pitanje zašto je Svetište baš u Ludbregu krije se u posjeti dvorcu Batthyany, posebno Kapelici Sv. Križa, mjesta gdje se još 1411. godine zbio čudesan događaj pojave Presvete Krvi Kristove. Uz kapelicu su vezane i stalne izložbe arhivske građe i sakralne umjetnosti.

Nikako ne smijete propustiti vidjeti relikviju Predragocjene Krvi Kristove (monstrancu/pokaznicu koja sadrži ampulicu s Krvi Kristovom) koja se od 18. stoljeća čuva u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva, najstarijoj sakralnoj građevini u Gradu.

Sigurno niste znali da je najviši kip Svetog Vinka na svijetu postavljen usred vinorodnih brežuljaka ludbreške Podravine. Ovaj vidikovac koji s postoljem doseže visinu od 15 metara najviša je točka Ludbreške vinske ceste na kojoj možete degustirati najbolja vina ovoga kraja i uživati u ljepotama Ludbreških vinograda.

Ludbreg je među rijetkim gradovima koji gotovo u samom centru grada ima otok. Otok mladosti zeleno je srce Grada koje čine ribnjaci i šumarci opasani rijekom Bednjom i mlinskim kanalom. Popularno je mjesto za sve rekreativce, šetače, trkače, bicikliste i ribolovce.

Odaberite neku od outdoor aktivnosti i uživajte u trčanju ili šetnji kroz prirodne ljepote Otoka mladosti, biciklirajte do rijeke Drave, veslajte po rijeci Bednji ili planinarite do Kalnika.

Arheološki park IOVIA-Ludbreg smješten je u samom centru grada i zanimljiv je pokazatelj povijesti i kontinuiteta urbanog života od antike do danas. Stalni postav arheološkog parka osim ostataka iskopina u dvorištu nudi i informativni centar sa zanimljivom vremenskom lentom na kojoj posjetitelji mogu usporediti što se otprilike istovremeno događalo tijekom povijesti u Ludbregu, Hrvatskoj i svijetu.

Šetnica uz rijeku Bednju dovest će vas do Zanatskog trga te proizvoda i suvenira specifičnih za rimsko doba i srednji vijek. Bakina hiža i dedekov dvor – mali je dio bogate sačuvane etnobaštine ludbreškog područja s kraja 19. stoljeća s
tkalačkim stanom, izložbom etnopredmeta, poljoprivrednih alatki i strojeva za obradu zemlje i rad u dvorištu te zanimljivom etnoradionicom i suvenirnicom.

Uz još mnogo zanimljivosti koje krije grad Ludbreg posjetitelje privlače i brojne manifestacije  pa Vas tijekom ljetab pozivamo na:

  • 3. 7. – 21. 8. 2021. „Aktivno ljeto u Ludbregu” (brojne zabavno-rekreativne i sportske aktivnosti na Otoku mladosti – joga, pilates, zumba&fitness, vodene aktivnosti – kajaci i kanui, tenis, odbojka na pijesku)
  • 9. 7. – 17. 12. 2021. „Ludbreg petkom“ (izložbe, koncerti, predstave u dvorcu Batthyany)
  • 17. 7. 2021. „Street painting – Crtanje na ulici“ (crtanje i slikanje za sve različitim tehnikama uz stručno vodstvo članova Likovnog udruženja Ludbreg;dječja predstava „Šarenog svijeta“)
  • 27. 8. – 5. 9. 2021. „Dani Ludbreške Svete Nedjelje“ (tradicionalno proštenje i hodočašće u jedinstveno hrvatsko svetište Predragocjene Krvi Kristove)

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA LUDBREGA
Trg Sv. Trojstva 14
42230 Ludbreg
T. +385 42 810 690
M. [email protected]
W. www.visitludbreg.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE