Znate li zašto se prema predaji za Martinje jede guska?

U 4. stoljeću živio je čovjek po imenu Martin, starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio svoje školovanje u Francuskoj školi svetog Hilarijusa, trebao je postati kršćanski biskup, ali, kako kaže legenda, Martin nije želio postati  tako visoki crkveni dostojanstvenik, odnosno biskup. Na sam dan njegovog imenovanja biskupom, Martin je pod svaku cijenu želio izbjeći imenovanje za biskupa pa se iz tog razloga sakrio u guščak, međutim, guske u guščaku odale su ga svojim gakanjem pa je tako ipak na kraju Martin morao postati biskup. Da ih kazni one su postale glavna hrana za taj dan. Martin je kasnije kao biskup u želji da propagira vino uveo ceremonijal krštenja mošta ili “Martinje”.

Uz vino uvijek ide i bogata trpeza; pretepena juha, pečena guska ili patka s mlincima ili punjene nekim finim nadjevom. Punite ih, primjerice, nadjevom od  kruha i jetrica ili kestenima i jabukama, a ukusan nadjev može biti i hajdinska kaša. Dobra ideja su kobasice, rebarca ili bunceki, uz kiselo zelje, reštani ili pekarski krumpir. Ss mladim vinom dobro se slažu gulaši i divljač.  Fime recepte za Martinje, ali i za hladne zimske dane možete pronaći u priliogu Martinje u novom broju međimurskih novina. (S. Zorković)

Ostavi komentar