Zašto je danas joga sve popularnija?

nilaya joga čakovec

Jogom se možete baviti iako niste superfleksibilni i ne možete se zamotati poput pereca ili pak ako mislite da za vas nije dubljenje na glavi.

Zašto se odlučiti za jogu?

Iako se dobar dio prakse joge sastoji se u dovođenju tijela u razne položaje nazvane asane, ona ima puno dublji utjecaj na nas osim oblikovanja tijela i postizanja dobre forme. I ne, morate imati nikakve predispozicije da biste se njome bavili. Učitelj joge znat će kako prilagoditi sat vašim potrebama i mogućnostima i od te početne pozicije napredujete. Joga razvija zdravije, snažnije i fleksibilnije tijelo, te nam općenito daje dobar osjećaj, a njena glavna svrha je da umiri i osnaži naš um da možemo barem 5 minuta sjediti u tišini.

Joga djeluje na dah i autonomni živčani sustav

Riječ ‘joga’ znači ujediniti, a njome ujedinjujemo dah, tijelo i um. Na satu joge učitelj će vam često svraćati     pažnju na dah i davati upute kako da povežete dah s pokretima koji se izvode, jer je dah poveznica između tijela i uma. Njime djelujemo na autonomni živčani sustav kojim     se reguliraju funkcije našeg organizma kao što su znojenje, lučenje sline, širenje/sužavanje zjenica, tlak, otkucaji srca, probava, metabolizam. To je iznimno važno jer se te funkcije mijenjaju ovisno o tome kako se osjećate. U stresnim situacijama više se znojimo, srce nam ubrzano kuca, a kad se umirimo, umire se i otkucaji srca. Pojednostavljeno, autonomni živčani sustav odlučuje kad ćemo biti pod stresom, a kad ćemo biti smireni.

Joga umiruje tijelo i oslobađa od stresa

Autonomni živčani sustav je samostalan i ne odlučujemo svjesno kada ćemo biti pod stresom. No, postoje tehnike koje nam pomažu da mu pristupimo i da ga reguliramo, a sama srž tih tehnika je upravo dah. Današnji užurbani način života i gomila informacija kojima smo zatrpani sve više traže neku protutežu. Ako smo preužurbani, naš organizam traži da usporimo, ako smo preopterećeni informacijama bilo u obliku učenja ili rješavanja brojnih mailova na poslu, naš mozak tražit će pauzu da sve te informacije može obraditi, ako nam je hladno, tražit ćemo nešto da nas utopli, ako smo žedni, htjet ćemo popit nešto… naš organizam uvijek instiknivno traži ravnotežu. Kad se dah umiri, umiruje se živčani sustav. Kad se živčani sustav umiri, umiruju se fluktuacije uma i on postaje čišći, bistriji. Na taj način praksa joge povećava našu svjesnost, te daje priliku da biramo kako ćemo reagirati na pojedine situacije u životu. Sekundu da razmislimo prije nego što kažemo nešto zbog čega bismo požalili, minutu da nađemo drugu perspektivu i cijeli život da ga proživimo sretniji.

Piše: Andreja Kudec

Ostavi komentar