TRI razloga zašto je crveni kupus zdraviji od običnog bijelog

crveno zelje

1. Crveni kupus sadrži 10 puta više vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju od običnog, bijelog kupusa
2. Sadrži 2 puta više željeza
3. Ima ukupno 36 antioksidansa koji blagotvorno djeluju na zaštitu organizma od zloćudnih bolesti i povoljno djeluju na očuvanje memorije mozga

Blagotvorno djeluje na organizam jer smanjuje krvni tlak, jača imunološki sustav, obnavlja crijevnu floru i poboljšava raspoloženje.
Crveni kupus preporučuje se konzumirati svjež, a ukusan je i kad se termički obradi. Preporučujemo kušati sljedeći recept:

Pirjano crveno zelje

U velikom loncu zagrijte ulje i na njemu pirjajte luk dvije do tri minute koji ste prije nasjeckali. Dodajte kupus i jabuke (očišćene i narezane) te pirjate sve zajedno još oko pet minuta. Dodajte cimet i đumbir (oguljen i nariban) i sve podlijte povrtnim temeljcem. Kad zavrije, smanjite vatru i pirjajte još sve zajedno oko dvadeset minuta. Posolite i popaprite po želji. Servirajte uz piletinu kuhanu na pari.

Sastojci:

– žlica suncokretovog ulja
– 1 veći crveni luk
– 500 g crvenoga kupusa
– 1 kisela jabuka
– komad đumbira (2 cm),
– prstohvat cimeta
– 2 dl povrtnog temeljca
– sol, papar

Ostavi komentar