1. Crveni kupus sadrži 10 puta više vitamina A, koji je važan za zdravlje očiju od običnog, bijelog kupusa
2. Sadrži 2 puta više željeza
3. Ima ukupno 36 antioksidansa koji blagotvorno djeluju na zaštitu organizma od zloćudnih bolesti i povoljno djeluju na očuvanje memorije mozga
Blagotvorno djeluje na organizam jer smanjuje krvni tlak, jača imunološki sustav, obnavlja crijevnu floru i poboljšava raspoloženje.
Crveni kupus preporučuje se konzumirati svjež, a ukusan je i kad se termički obradi. Preporučujemo kušati sljedeći recept:
Pirjano crveno zelje
U velikom loncu zagrijte ulje i na njemu pirjajte luk dvije do tri minute koji ste prije nasjeckali. Dodajte kupus i jabuke (očišćene i narezane) te pirjate sve zajedno još oko pet minuta. Dodajte cimet i đumbir (oguljen i nariban) i sve podlijte povrtnim temeljcem. Kad zavrije, smanjite vatru i pirjajte još sve zajedno oko dvadeset minuta. Posolite i popaprite po želji. Servirajte uz piletinu kuhanu na pari.
Sastojci:
– žlica suncokretovog ulja
– 1 veći crveni luk
– 500 g crvenoga kupusa
– 1 kisela jabuka
– komad đumbira (2 cm),
– prstohvat cimeta
– 2 dl povrtnog temeljca
– sol, papar