Trening za razvoj ravnoteže

Balans ili ravnoteža važna je motorička sposobnost koju također ne smijemo zanemariti treningom. Kada govorimo o balansu, tada ne mislimo samo na vježbe koje se izvode na jednoj nozi i sl., već se radi o nizu vježbi kojima gađamo upravo tu važnu sposobnost.

Osim vlastitim tijelom u treningu razvoja ravnoteže još se možemo poslužiti i raznim vanjskim opterećenjima kao što su to lopte, polulopte, balans ploče itd. Kako bi rekreativac koji vježba kod kuće uspješno odradio trening, savjetujem vam ovih pet vježbi kao kružni trening sa samo vlastitim tijelom. Vježbe vlastitim tijelom od velikog su značaja za ljudsko tijelo jer se tako koriste zdravi pokreti i oni koje baš ne koristimo u svakodnevnom životu, a prirođeni su nam. Svaki zglob koji zanemarimo postaje nemobilan, van balansa i često bolan ako se ne radi s njim, odnosno ako ga ne razgibavamo, pa je upravo zbog toga važno baviti se nekom fizičkom aktivnošću. Ravnoteža je jedna od egzistencijalnih psihomotoričnih sposobnosti koja je važna za kvalitetan psihomotorni razvoj i lakši život kako u mlađoj, tako i starijoj dobi. Sve ove vježbe jesu baza i preporučuju se svim početnicima, ali i već svim naprednim vježbačima koji žele unaprijediti svoje motoričke sposobnosti, a osobito sada kada radimo ravnotežu. Trening izvodimo, kao i uvijek, kružno. Sve vježbe izvodimo jednu za drugom, pa dok dođemo do zadnje ponavljamo u tri, pet ili sedam krugova ili serija.

Budući da se ne radi o nekom zahtjevnom treningu, preporučujem da ga odradite ujutro odmah nakon ustajanja ili tijekom dana vani na svježem zraku! Da bi naše tijelo bilo zdravo i u balansu, potrebno je redovito vježbati, što više slobodnog vremena provoditi na svježem zraku i u prirodi, hraniti se što prirodnije i zdravije te za kraj ono što najviše i volimo raditi – dovoljno spavati.

Želim vam ugodan i zabavan trening do sljedećeg tjedna kada opet vježbamo zajedno!

Prednoženje – 10 ponavljanja na svaku nogu.

Zanoženje – 10 ponavljanja na svaku nogu.

• Izdržaj u čučnju na jadnoj nozi – 30 s na svaku nogu.

• Vaga izdržaj na jednoj nozi – 30 s na svaku nogu.

• Dead lift na jednu nogu – 10 ponavljanja na svaku nogu.

Sve ponoviti nekoliko puta!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE