Samo danas besplatno izmjerite svoj očni tlak u Briljantu!

U četvrtak, 14. listopada, povodom svjetskog dana vida posjetite Polikliniku Briljant na adresi Ruđera Boškovića 1 i besplatno izmjerite očni tlak. Svake godine drugi četvrtak u mjesecu listopadu obilježava se svjetski dan vida pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije

Neobične glavobolje, stezanje na području očiju i osjećaj kao da će vam ‘ispasti’ oči nažalost mogu ukazati na probleme s očnim tlakom. Očni tlak je najvažniji rizični faktor za razvijanje bolesti očnog živca ili glaukoma.

Do glaukoma može doći zbog očne hipertenzije ili visokog očnog tlaka, a ukoliko se to stanje ne liječi može doći do još veće tegobe – trajnog gubitka vida.

Što je visoki očni tlak?

Visoki očni tlak ili očna hipertenzija je svaki očni tlak viši od 21 mmHG, a smatra se da su normalne vrijednosti sve od 10 do 21 mmHG. Očni tlak je inače tlak koji na očnu jabučicu proizvodi tekućinu kojom je jabučica ispunjena. Ta tekućina je važna za dostavu nutrijenata i ostalih važnih tvari u prozirne očne strukture koje nemaju krvne žile. Tekućina očne vodice također je zaslužna za reguliranje očnog tlaka te oblik i tonus oka.

Ostavi komentar