Poliklinika NANNA savjetuje: Na ginekološki pregled barem jednom godišnje

Svaka dob nosi određene rizike koji se preventivnim pregledima mogu spriječiti, a ako je već došlo do određenog stanja ili bolesti mogu se liječiti.

Svakoj spolno aktivnoj ženskoj osobi (u pubertetu, adolescenciji, generativnoj dobi i postmenopauzi) se preporuča barem jednom godišnje učiniti kompletan ginekološki pregled (pregled, papa test i UZV). Svaka dob nosi određene rizike koji se preventivnim pregledima mogu spriječiti, a ako je već došlo do određenog stanja ili bolesti, isti se mogu i liječiti. Tako su glavni rizici u pubertetu i adolescenciji spolno prenosive bolesti, hormonski poremećaji , rane (neželjene) trudnoće te neki prirođeni ili stečeni tumori; u generativnoj dobi razne bolesti i stanja povezana s hormonskim disbalansom, trudnoćama, tumorskim procesima, a u postmenopauzi su najčešći problem tumorski procesi i poremećaji u seksualnom doživljaju partnerskog odnosa.

Važnost Papa testa

U svim dobnim skupinama izuzetno je važno učiniti Papa test kao najbolji screening test u medicini koji može pokazati promjene na stanicama koje bi mogle dovesti do karcinoma grlića maternice i time spriječiti sam karcinom. Papa testom otkrivamo i neke upalne bolesti koje možemo adekvatno liječiti te neke hormonske poremećaje ovisne o dobi žene kojoj se papa test uzima. Iz svega navedenog, vidljivo je da je taj citološki test važan u otkrivanju bolesti i stanja koje višestruko mogu narušiti zdravlje, ali i odnose među partnerima (spolno prenosive bolesti) i u obitelji (karcinomi).

Ultrazvučnim pregledom pratimo građu i strukturu unutarnjih spolnih organa, dijagnosticiramo tumorske tvorbe, pratimo trudnoće i stanja nakon eventualnih operativnih zahvata.

Poliklinika NANNA

HPV virusi

Jedna od najrasprostranjenijih spolno prenosivih bolesti današnjeg doba jest infekcija humanim papiloma virusom (HPV infekcija). Potrebno je znati da nisu svi HPV virusi spolno prenosivi. Naime, postoji, otprilike, oko 200 različitih tipova tog virusa od kojih njih 40-tak ima spolno prenosiv karakter.

Njih dijelimo na viruse visokog i viruse niskog rizika za razvoj karcinoma grlića maternice. Neki autori govore i o virusima srednjeg rizika. HPV virusi stvaraju promjene na stanicama koje su vidljive na papa testu. Stoga, kada takve promjene opazimo,preporučamo učiniti tzv. HPV DNA genotipizaciju kako bismo ustanovili ima li osoba HPV infekciju i kojeg je tipa HPV virus koji je tu infekciju izazvao. O tome ovisi daljnji tretman liječenja tog problema. Sve je to potrebno detaljno objasniti svakoj ženi kako bi ona dobila uvid u svoje stanje i shvatila svaki korak koji se poduzima i koji vodi k izliječenju.

Potrebno je naglasiti da i žene koje imaju uredan papa nalaz mogu biti inficirane HPV virusom, ali on još nije napravio promjene na stanicama i pitanje je da li će ikad napraviti što ovisi o njenom imunološkom stanju . Stoga je važno redovito odlaziti na ginekološke preglede.

Od 1. siječnja 2017. godine Specijalistička ginekološka ordinacija Martina Jerbić-Cecelja prenamijenjena je u Polikliniku za ginekologiju i opstetriciju te psihijatriju NANNA koja se nalazi na istom mjestu gdje i ordinacija, u ulici Vatroslava Lisinskog 4 . Tel. 042/200-081; e-mail: [email protected].

U poliklinici su zaposleni Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te Boris Jerbić, dr.med.spec.neuropsihijatar.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE