18 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

Poliklinika Briljant iz Čakovca: Naručite svoje dijete na preventivni pregled vida!

Poliklinika Briljant prva je očna poliklinika u Međimurju, gdje možete pregled vida obaviti u vrijeme kad vama odgovara i u vrlo kratkom roku, bez višemjesečnih čekanja na termin pregleda. Svi, koji imaju probleme s vidom, znaju kako je važno, u slučaju da im se vid pogoršao ili osjećaju neke druge probleme, pregled obaviti u što kraćem roku. Vid je kod većine radno aktivnog stanovništva najopterećeniji organ i zato ga treba čuvati, kontrolirati i o njemu dobro voditi računa.

Vid treba čuvati od najranije dobi i kontrolirati ga, pa smo razgovarali s oftamologom dr. Matijom Blažekom, koji nam je rekao:

– Preventivni pregled vida djece vrlo je važan radi ranog otkrivanja poremećaja vida kao što su ambliopija (smanjenje vidne oštrine na izgled normalnog oka), strabizam (bijeg oka) te poremećaji refrakcije (potreba za nošenjem dioptrijskih naočala). Ambliopija ili slabovidnost javlja se u oko 3 posto djece, a ako se na vrijeme ne otkrije na zahvaćenom oku, može se razviti sljepoća. Mala djeca ne primjećuju i nisu u stanju shvatiti da na jedno oko slabije vide nego na drugo.

Stoga se preventivni pregled preporučuje napraviti bez obzira na to ima li dijete simptome ili ne jer se ranim i pravodobnim liječenjem vid slabovidnog oka može u potpunosti razviti. Pregled se preporučuje napraviti kod sve djece do pete godine života. Liječenje ambliopije provodi liječnik oftalmolog ovisno o uzroku (npr. ordiniranjem naočala radi ispravljanja refraktivne greške).

Kod djece se radi kompletni oftalmološki pregled što uključuje ispitivanje vida na blizinu i daljinu pomoću standardiziranih tablica, skijaskopija (kapanje kapi za širenje zjenica radi određivanja objektivne refraktivne greške), ispitivanje binokularnog vida, strabološki pregled te pregled prednjeg segmenta oka (rožnica, šarenica, zjenica i leća) te stražnjeg segmenta oka (vidni živac, žuta pjega i mrežnica) na biomikroskopu. Strabizam ili bijeg oka isto se tako može otkriti tijekom oftalmološkog pregleda. Liječi se konzervativno (npr. pokrivanjem zdravog oka i ordiniranjem naočala) te kod nekih slučajeva operativno.

Kompletni oftalmološki pregled koji uključuje sve gore navedeno možete napraviti u Poliklinici Briljant na adresi Ruđera Boškovića 1.

Za rezervaciju termina možete nazvati broj telefona 040/391-240 u radnom vremenu Poliklinike, koje je u ponedjeljak, srijedu i petak od 13 do 19 sati te u utorak i četvrtak od 8 do 14 sati.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,085FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE