Planirajte prehranu i zdravo mršavite u Centru Medivia u Medikolu

medikol centar medivia

Kada govorimo o problemu pretilosti važno je naglasiti kako je jedini pravi put zdravom mršavljenju sveobuhvatni, odnosno multidisciplinarni pristup.

Inicijalni pregled obavlja doktor opće medicine koji provodi i nadgleda program mršavljenja: dijagnosticira problem; obavlja potrebna antropometrijska mjerenja, određuje stanje i područja nakupljanja viška tekućine i potkožnog masnog tkiva te priprema individualni plan programa mršavljenja (obavljanje potrebnih pregleda, odabir i vrstu neinvazivnih tretmana, intenzitet kondicijskih treninga).

Dijetoterapija je sastavni dio ovog procesa. Individualizirani plan prehrane se izrađuje s obzirom na dijagnostiku i sve parametre bitne za adekvatnu prehranu pojedinca. Određuje se potreban udio makro i mikronutrijenata, koji se raspoređuje po skupinama namirnica u određeni broj dnevnih obroka. Naglasak se stavlja na želje i preferencije pacijenata, sve s ciljem povećanja motivacije i optimizacije prehrane.

Pravilna prehrana, osim pravilnog omjera i unosa mikro (vitamini i minerali) i makronutrijenata (ugljikohidrati, proteini i masnoće) uključuje i važan parametar koji se odnosi na količinu namirnica u pojedinom obroku kao i njihovu adekvatnu raspodjelu kroz dan.

Najčešći problem predstavlja kontinuirani unos hrane u dva obroka tijekom dana,prilikom čega u organizam u kratkom vremenskom periodu unosimo visoke kalorijske vrijednosti, izazivamo nagli porast glukoze u krvi i tjeramo organizam da tu istu hranu što brže pospremi u sve moguće rezerve u tijelu.

Budući da su kapaciteti većine tjelesnih rezervi ograničene, višak se odlaže u masno tkivo,
budući da ono predstavlja gotovo „nepresušno“ skladište.

Kod pravilne raspodjele obroka kroz dan, u pravilnim razmacima, povoljno djelujemo na metabolizam i proces probave, a ukoliko istovremeno pazimo na količine i skupine namirnica uključne u pojedini obrok organizam opskrbljujemo upravo onom količinom energije i nutrijenata koja mu je kroz dan potrebna.

Ukoliko trebate stručnu pomoć pri planiranju obroka ili želite zdravo mršaviti uz nadzor liječnika dođite u Centar za prevenciju i liječenje debljine Medivia gdje Vam naš multidisciplinarni tim stoji na raspolaganju za ta i mnoga druga pitanja.

KONTAKT PODACI:

ZAGREB
Radno vrijeme: ponedjeljak- petak 7-20h
Informacije i rezervacije termina:
tel: 01 6397 333
e-mail: [email protected]

ČAKOVEC
Radno vrijeme: ponedjeljak- petak 7-20h
Informacije i rezervacije termina:
tel: 040 638 520
tel: 040 638 536
e-mail: [email protected]

Ostavi komentar