Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i pedijatrijske kardiologije: Srčani šumovi i srčane greške

medikol petra detoni

Šum na srcu je čest nalaz na sistematskom pregledu djeteta. Roditelji se nerijetko tada zabrinu jer se uplaše da dijete ima srčanu grešku. No, šum na srcu ne znači uvijek i bolest. Samo 0.3% djece sa šumom ima srčanu bolest, a gotovo 50% djece ima u djetinjstvu šum na srcu, koji se kasnije izgubi.

Radi se o fenomenu koji je posljedica strujanja krvi kroz srčane strukture koji liječnik sluša stetoskopom. Kod djece su češći bezazleni ili fiziološki šumovi. Oni najčešće nastaju kada krv brzo teče kroz srce, kao npr. kod vježbanja, povišene temperature, manjka crvenih krvnih stanica-anemije. Također, šumovi na srcu se često dijagnosticiraju kod djece jer je u mlađoj dobi srce bliže prednjoj prsnoj stijenci te se normalan prolaz krvi kroz srce i krvne žile čuje bolje i glasnije nego kod odraslih.

Za razliku od bezazlenog šuma na srcu, srčane greške se javljaju kod djece puno rjeđe. Šum koji se ovdje javlja zovemo organskim. Danas je učestalost prirođenih srčanih grešaka kod djece 8/1000 novorođenčadi rođene na određenom području. Šum na srcu je najčešći simptom srčane greške, no ne i najvažniji, jer se kod djece sa srčanim greškama često javljaju i otežano disanje, slabije napredovanje na težini, oticanje, plavljenje kože-cijanoza, a kod veće djece i nepodnošenje tjelesnog napora.

Srčani šum koji je nevin, za razliku od onog koji je posljedica srčane bolesti, razlikuje se po svojim karakteristikama već tijekom samog kliničkog pregleda.  Svako dijete kod kojeg postoji sumnja na srčanu bolest mora biti upućeno na pregled pedijatrijskom kardiologu. Također, ukoliko postoji bilo kakva dilema je li šum na srcu organski ili bezazleni, potrebno je učiniti UZV srca i EKG da se stanje razjasni.


Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i uže specijalnosti pedijatrijske kardiologije

Sve informacije i narudžbe u Poliklinici Medikol osobno, na telefon 040/638-500

Besplatni info telefon 0800 78 78

Svaki radni dan od 7 do 20 sati

 

Ostavi komentar