Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i pedijatrijske kardiologije: Nesvjestica kod djece

medikol petra detoni

Nesvjestica ili sinkopa je iznenadni, kratki gubitak svijesti. Nastaje kao posljedica smanjene prokrvljenosti mozga, što može biti uzrokovano niskim tlakom i/ili pulsom, te nekim bolestima srca. Kod djece je česta, 30-50% djece ima barem jednu nesvjesticu tijekom djetinjstva.

Radi se najčešće o benignoj pojavi koju zovemo „obična nesvjestica“, a javlja se kao reakcija na okidače kao što su emocionalni stres, dulje stajanje, bol, kašalj, napor pri obavljanju nužde, itd. Prethodno gubitku svijesti obično se javljaju mučnina, znojenje, osjećaj vrućine, magljenje vida, te se prepoznavanjem ovih simptoma može spriječiti ozljeda kod pada, a često i sama nesvjestica. Kod djece se nesvjestica javlja najčešće tijekom puberteta, no može se javiti i ranije, što zna brinuti roditelje i liječnike, jer može upućivati na ozbiljnije, obično srčane probleme kod djece. U takve ubrajamo srčane aritmije i neke strukturne srčane greške.

Kada posumnjati da dijete ima srčani uzrok nesvjestici?

Ako se javi tijekom tjelesnog napora, ako se prethodno gubitku svijesti javilo lupanje srca, ako se nesvjestica učestalo javlja, ako dijete ima šum na srcu ili već otprije poznatu srčanu bolest ili je imalo operaciju srca te ako u obitelji postoje osobe koje su umrle naglom srčanom smrću, pogotovo u mlađoj dobi.

Najvažnije je u obradi nesvjestice uzeti detaljnu anamnezu, tj. uzeti sve podatke o gubitku svijesti, posebno u kojim se okolnostima dogodila sinkopa, uz pregled, mjerenje tlaka i EKG. Ponekad je na temelju ove osnovne obrade teško postaviti točnu dijagnozu. U tom slučaju djeci radimo UZV srca i 24-satni EKG, prema potrebi i test opterećenja, a kod ponavljajućih, učestalih nesvjestica tilt up test. To je test kojim se dijete izlaže duljem stajanju, a kojim dokazujemo sklonost nižem tlaku i pulsu. U slučaju aritmije dijete treba uputiti elektrofiziologu, stručnjaku za aritmije.

Kod obične nesvjestice djeci i roditeljima dajemo savjet te ih utješimo da će odrastanjem nesvjestice postepeno nestati. U slučaju srčanih uzroka liječi se osnovna bolest.


Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i uže specijalnosti pedijatrijske kardiologije

Sve informacije i narudžbe u Poliklinici Medikol osobno, na telefon 040/638-500

Besplatni info telefon 0800 78 78

Svaki radni dan od 7 do 20 sati

Ostavi komentar