Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i pedijatrijske kardiologije: Aritmije dječje dobi

medikol petra detoni

U dječjoj dobi srce kuca brže nego kod odraslih. Roditelji često zamjenjuju ubrzani srčani rad kod djeteta te se zbog toga zabrinu, pogotovo ako osluškuju srce svog djeteta kod povišene temperature ili nakon tjelesne aktivnosti pa se tada čini da djetetu srce radi prebrzo. No, u većini slučajeva radi se o fiziološkim normalnim varijacijama srčanog ritma. Puno rjeđe se radi o aritmijama, od kojih neke mogu biti i opasne.

Aritmije kod djece možemo podijeliti u dvije velike grupe, a to su one koje nastaju kad dijete ima neku strukturnu srčanu bolest, pogotovo oni koji su operirani zbog srčane greške. Druge nastaju na zdravom srcu a posljedica su promjena u električnoj aktivnosti srca, npr. postoji anomalija u provođenju impulsa iz pretklijetki u klijetke zbog čega nastaju tahikardije, tj. ubrzani srčani rad, čak do 250/min. Također postoje i one aritmije gdje srce radi presporo, no one su puno rjeđe kod djece nego tahikardije.

Kada posumnjati da dijete ima aritmiju srca?

Ako se dijete požali na naglo nastali ubrzani srčani rad iz nepoznatog razloga, pogotovo ako u tom slučaju poblijedi, ima omaglicu ili izgubi svijest. Također ako se tijekom tjelesne aktivnosti javi „neobično ubrzani“ srčani rad, uz vrtoglavicu i malaksalost, treba posumnjati na aritmiju. U posebnom riziku su djeca koja imaju već otprije poznatu srčanu bolest.

U slučaju sumnje na aritmiju potrebno je učiniti EKG, te uputiti dijete pedijatrijskom kardiologu koji će učiniti UZV srca i pregledati dijete te odrediti potrebu upućivanja djeteta kardiologu elektrofiziologu, stručnjaku koji se bavi aritmijama, da bi se odredio daljnji postupak. Danas postoje mogućnosti liječenja aritmija gdje djeca ne moraju više uzimati lijekove, nego se postupkom koji se zove elektrofiziološka studija nađe mjesto u srcu koje je uzrok ubrzanom srčanom radu. Nakon točno postavljene dijagnoze određenim se zahvatom izliječi bolesno područje te do aritmija više ne dolazi.


Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i uže specijalnosti pedijatrijske kardiologije

Sve informacije i narudžbe u Poliklinici Medikol osobno, na telefon 040/638-500

Besplatni info telefon 0800 78 78

Svaki radni dan od 7 do 20 sati

Ostavi komentar