Medikol: Rak debelog crijeva ne događa se nekom drugom!

Rak debelog crijeva ne događa se nekom drugom Riješite se svih sumnji uz bezbolnu pretragu!

Dok su karcinom dojke i karcinom prostate tumori od kojih najviše strahujemo, karcinom debelog crijeva je i dalje dijagnoza o kojoj se ne govori dovoljno.

Ljudi o toj temi zbog straha ili srama nerado razgovaraju. Testiranje stolice  na okultno (skriveno) krvarenje i kolonoskopija kao dijagnostičke metode, te rak debelog crijeva kao dijagnoza, podložni su stigmatizaciji.

Rak debelog crijeva u 80% slučajeva razvija se iz polipa koji rastu sporo, a počnu se učestalo javljati nakon 50 -te godine života.

Dijagnoza raka debelog crijeva u  najranijoj fazi daje pacijentu  šansu za preživljavanje i do 85% . Što se rak dijagnosticira u kasnijem stadiju to se vjerojatnost preživljavanja smanjuje.

Virtualna (MSCT kolonografija) ili klasična kolonoskopija

Kompjuterizirana tomografska kolonografija (MSCT kolonografija) ili virtualna kolonoskopija izvodi se na MSCT uređaju i neinvazivna je alternativa klasičnoj kolonoskopiji. Procedura je brža, lakša, udobnija za pacijenta, a točnost u detekciji polipa je istovjetna klasičnoj kolonoskopiji. Za mnoge pacijente ona predstavlja metodu izbora u detekciji mnogih bolesti debelog crijeva uključujući polipe, divertikule i karcinome.

Vodeća svjetska medicinska udruženja preporučuju prvu kolonografiju kao „screening“ metodu za karcinom debelog crijeva učiniti  u osoba starijih od 50 godina, a ako imaju krvnog srodnika oboljelog od karcinoma onda i nakon 40-te godine. U slučaju urednog nalaza MSCT kolonografiju se preporučuje ponoviti svakih pet godina.

Sama pretraga traje oko 15 minuta i ne zahtijeva sedaciju. Analizira se cijelo debelo crijevo kako bi se isključivo ili potvrdilo postojanje patološkog procesa. Osim promjena unutar debelog crijeva pretraga omogućuje analizu i ostalih organa u abdomenu i zdjelici.

Prednost izvođenja MSCT kolonografije u Medikolu u odnosu na druge ustanove

Važno je istaknuti da se u crijeva ne upuhuje zrak, već CO2, te je zbog toga pretraga ugodnija i bezbolnija. Pretraga se bolje podnosi i manje je bolna jer se CO2 brže resorbira iz crijeva od zraka koji se koristi u nekim drugim ustanovama. Osim toga, pretraga se izvodi na najmodernijim višeslojnim CT uređajima zbog čega je doza zračenja značajno niža.

INDIKACIJE:

  • Pacijent koji ne može ili ne želi klasičnu kolonoskopiju
  • Pacijent s apsolutnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju
  • Pacijent s relativnom kontraindikacijom za klasičnu kolonoskopiju uključujući:
  • kardiovaskularnu bolest s povećanim rizikom zbog sedacije, strukture debelog
  • crijeva, opstruktivni karcinomi debelog crijeva

KONTRAINDIKACIJE:

  • Aktivna upalna bolest debelog crijeva
  • Anamneza Chronove bolesti
  • Anamneza desnostrane ili nedavne kolektomije
  • Anamneza iradijacije u nivou zdjeličnih struktura (relativna kontraindikacija)

Upravo radi podizanja svijesti o važnosti preventivnih pregleda, ožujak se obilježava kao mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva koji je još uvijek najčešći novodijagnosticirani rak u Hrvatskoj.

Za ovu pretragu u Poliklinici Medikol u Čakovcu naručite se već danas pozivom na 072 12 12 12 ili e-mailom na [email protected].

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE