0 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Maja Baksa: Rozna situacija

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. te praktičarka bihevioralne analize i specijalizantica transakcijske analize, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. 

Prošlog je tjedna Maja posvetila kolumnu svima koji se bore s teškim dijagnozama poput, primjerice, raka dojke – dijagnoze o kojoj se više priča i osvještava upravo tijekom listopada.

Rozna situacija

Svaki listopad se u lijepe, tople jesenske boje uvuče i jedna senzibilizirajuća rozna. Rozna koja nas uči da rak dojke nije nimalo rozna stvar, već grozna stvar. I zaista, naziv koji u sebi nosi naziv rak, uistinu grozno zvuči. Kad se dogodi nekome drugome. Kad se dogodi nama, još groznije. I teže.

Osoba koja čuje ovu dijagnozu, u stanju šoka, u početku nije svjesna toga što se sve može (i/ili treba) promijeniti. Od normalnog svakodnevnog funkcioniranja, s uobičajenim rutinama, aktivnostima i hobijima, situacija se može promijeniti gotovo do temelja. I kao da sama dijagnoza nije dovoljno neizvjesna i osobi unosi strah i neizvjesnost, nemir unose i promjene koje se dešavaju u svakodnevnom funkcioniranju. Baš kad bi trebalo biti obrnuto! Baš kad bi sve trebalo ostati isto, nepromijenjeno – da se iz toga crpi snaga za liječenje, za sve emocionalno, zdravstveno i životno zastrašujuće stvari koje dolaze s dijagnozom. To je dodatan uteg na vagi mentalne ravnoteže koju je ionako izazovno održati.

Uz dodatan, i osnovni utezi su tu, svi na jednoj strani: strah, bolest, misli o smrti i smrtnosti, tjeskobe, napadaji panike, plača, depresivne epizode, anksiozna stanja, neizvjesnost liječenja i budućnosti, okrivljavanje sebe, okrivljavanje drugih, okrivljavanje doktora i stručnjaka, bol, nelagode, iscrpljenost, tjelesne promjene, gubitak samopouzdanja, tuga. Puno, puno utega na ovoj strani, a premalo na drugoj. Stvarno grozna situacija.

No, možemo li izbaciti ovo G? Možemo u cijelom ovom iskustvu dobiti barem malo rozne situacije?

Rozne naočale?

Djeliće rozne situacije osoba može stvoriti prihvaćanjem dijagnoze, prihvaćanjem stanja, situacije, bolesti. Prihvaćanjem nečeg što postaje dio života te osobe. Iako je grozno, može postati rozno. Rozno može značiti početak (bolje) skrbi o sebi. Može biti stvaranje plana akcije liječenja koje će pomoći u predvidljivosti. Rozno se može dobiti i stvaranjem novih rutina i dnevnih aktivnosti, koje možda prije nisu bile moguće. Rozno se može dobiti odbacivanjem bilo kakve krivnje. Posebno one koju osjetimo kada znamo da „moramo biti pozitivni“, a to ne možemo. I osjećamo se krivima. I opet smo u groznoj situaciji. A rozna je tu, iza ugla, i samo govori – Nemoj se kriviti!

Pozitivnost i pozitivno razmišljanje nije obveza stalnog nošenja roznih naočala.
Pozitiva je svjesnost da grozni periodi ne traju zauvijek i da će doći i rozni.

Rozno će doći kad se odžaluje gubitak dotadašnjeg života, tijela, odnosa. Na svim razinama – i negiranja, ljutnje, cjenkanja, depresije i prihvaćanja. I koliko god vremena trebalo. Opet, bez krivnje.

Rozna je i hrabrost koju u takvim situacijama osoba sama za sebe otkriva. Kao i snagu.

Rozna je i zajednica koja poručuje da niste sami! Rozni su svi stručnjaci koji brinu o ovakvim situacijama. Rozno je dijeljenje vlastitog iskustva kako bi drugi mogli naučiti. Rozna je obitelj. Rozni su prijatelji.
I, najvažnije, rozna je osoba. (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo u slijedećem broju Međimurskih novina!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE