4.5 C
Čakovec
Petak, 24 studenoga, 2023

Maja Baksa: Muškarci su jaki!

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. te praktičarka bihevioralne analize i specijalizantica transakcijske analize, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju. 

– Nemoj plakati, ti si dečko!

Nema šanse da nikada niste čuli tu rečenicu. Koju poruku zapravo šaljemo na taj način? Objašnjenja donosi Maja u kolumni koju prenostimo u cijelosti:

Muškarci su jaki!

Od pamtivijeka se od muškaraca očekuje da su jaki, da zaštite, da nahrane, da su svakodnevni superheroji, da sve odrađuju s lakoćom – ne samo fizičke stvari, već i emocionalne. Očekuje se da lakše prebrode neka kritična emocionalna/psihička stanja, očekuje se da će trebati manje podrške u tome, stoga im je ta podrška često sitna, ako ne i u potpunosti uskraćena.

Jer, baš kako to pjeva britanski rock bend The Cure – dečki ne plaču. To se od njih ne očekuje, osim u iznimnim situacijama.

Nemoj ovo, nemoj ono

Psihoterapija imena transakcijska analiza – kako joj i ime sugerira – analizira, među ostalim, i položaj muškaraca u društvu/obitelji uz različite koncepte. Jedan od koncepata su takozvane zabrane.

Zabrane su poruke koje nam verbalno i/ili neverbalno, najčešće nesvjesno šalju roditelji tj. roditeljske figure tijekom djetinjstva. Naši roditelji nam – u najboljoj mogućoj namjeri – često govore da nešto ne radimo.

Na primjer, “Nemoj plakati!” želeći nas utješiti kada se udarimo i boli nas, “Nemoj se svađati!”, želeći umiriti situaciju kada smo u konfliktnoj situaciji ili “Daj da ti ja zavežem cipele/zakopčam jaknu.”, želeći nam pomoći kada se još mučimo s kontrolom vlastite motorike.

Svi navedeni (i drugi) roditeljski postupci proizlaze najčešće iz najboljih mogućih namjera, no njihovo ponavljanje tijekom godina može biti kontraproduktivno za nas. Dječaci iz navedenog često dobivaju zabranu “Nemoj osjećati”, što u kasnijoj dobi ili u specifičnim situacijama može biti ograničavajuće. Ono čime nas “hrane” kad smo mali, u to ćemo izrasti.

Budi jak, bori se!

U studenome – mjesecu promicanja svjesnosti o najčešćim muškim bolestima – naglasak se stavlja na poticanje muškaraca na brigu o sebi, o svom zdravlju. Znamo već da zdravlje nije samo odsustvo bolesti, već fizičko, duševno i socijalno blagostanje. U rizičnim situacijama, kao što je to kod npr. raka prostate, sve tri komponente zdravlja su narušene.

I tada ti svi govore da “budeš jak”. Da izdržiš, da se boriš. A ti se osjećaš loše ukoliko to ne radiš u svakom trenutku. I tako dolazimo do osjećaja krivnje i iscrpljenosti zbog kontinuiranog truda da budeš jak.

No, opet paradoksalno – jakost se može vidjeti u “slabosti”. Jakost se vidi u hrabrosti. Pokazati da ponekad niste jaki, da ne možete i ne želite stalno biti jaki je hrabrost. Plakati je hrabrost. Pokazati da ste prestrašeni je hrabrost. Pokazati da ste ranjivi je hrabrost. Pokazati da ste smrtnici je hrabrost. Pokazati da vam treba pomoć je hrabrost.

Uz toliko hrabrih situacija i stanja, slabost je zapravo nepostojeći koncept.
Ne morate biti stalno jaki da biste bili jaki! (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo već ovog petka u novom broju Međimurskih novina!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE

29. Jazz fair donosi nešto žešći jazz

29. Jazz fair- petak

Vremenska prognoza: Za vikend nam stiže snijeg?

Prelog domaćin još jednog Gospodarskog foruma