Maja Baksa: Četiri godišnja doba

#izbalansirajse je kolumna Međimurskih novina u kojoj nam Maja Baksa, mag. prim.educ. i edukantica u psihoterapiji, daje korisne savjete o tome kako si pomoći u svakodnevnim stresnim situacijama i adekvatno brinuti o mentalnom zdravlju.

Izlazi dva puta mjesečno, a u aktualnom broju obrađena je tema prihvaćanja, otpuštanja i kretanja dalje u novi životni period.

Kako prihvatiti nove stvari, postoji li nešto što još nismo otpustili te kako to učiniti i zdravo nastaviti dalje, saznajemo iz nove Majine kolumne koju prenosimo u cjelosti:

Četiri godišnja doba

Priroda nas uči mnogo toga. Između ostalog kako neke stvari prihvatiti, otpustiti i živjeti dalje. Kako preživjeti težak period i živjeti s mišlju da će doći novi periodi, drukčiji periodi. I da se u svim tim periodima možemo prilagoditi kako bismo preživjeli.

Zemlja se prilagođava za svako godišnje doba i uzima što treba od svakog godišnjeg doba, kako bi mogla ući u novo doba. Od zime uzima odmor. Odmara se kako bi skupila snage za ponovno rođenje u proljeće. Tada živi svoj novi život, uzima energiju za pokretanje i novo stvaranje, što isto nastavlja ljeti kada i ubire plodove svojih prijašnjih doba. 

A na jesen polako otpušta ono što je prošlo, priprema se za počinak kako bi odmorna opet krenula u novi ciklus života.

Ono što mi možemo od Zemlje naučiti jest da će naši životi, baš kao i Zemljin, biti puni izmjenjivanja različitih ciklusa i doba. Da svaki ciklus ima svoj početak i kraj. Da, kada dođe kraj, treba otpustiti kako bismo se neopterećeni otvorili novim ciklusima, novim životnim iskustvima. Važno je prihvatiti da je nešto prestalo, ako treba odžalovati to ili s druge strane, veseliti se, slaviti  i zahvaliti na iskustvu.

Ne otpustimo li, vjerojatno nećemo moći nastaviti dalje u potpunosti slobodni od prošlosti. Tada postoji rizik da ne vidimo sve mogućnosti koje nam sadašnjost nudi, jer smo “kontaminirani” prošlošću. I, naravno, otpuštanje ne podrazumijeva zaboravljanje prošlosti, već zahvaljivanje na iskustvu i odabir življenja u ovom vremenu, ovom trenutku. 

Što učiniti?

Razmislite, što to možda još niste otpustili? Što niste prihvatili? Što vas drži u nekom prošlom trenutku? Zbog čega ne možete živjeti u sadašnjem trenutku? Uzmite olovku i papir i napišite pismo tome što vas drži tamo negdje iza. Poručite nešto toj prošlosti.

Ispišite sve što želite, sve što osjećate da morate, kao da pišete starom prijatelju/staroj prijateljici. Otpratite je i pozdravite. Pismo možete sačuvati, pospremiti na neko mjesto, u posebnu kutiju, u ormar ispod čarapa i sl. Na taj način znate da je to vaše iskustvo, ta vaša prošlost tu, nitko vam to ne može oduzeti, ali odabirete ne biti njen rob. Odabirete preuzeti svoj put i svoj život u svoje ruke. Odabirete otpustiti, prihvatiti i živjeti dalje.

Do prihvaćanja ponekad vode dugi i vijugavi putevi, no na kraju toga puta možemo pronaći mir. (mb)

Sljedeću kolumnu donosimo tijekom svibnja u Međimurskim novinama!

#izbalansiraj se i uživaj!

Saznaj više o Majinom kabinetu na službenom portalu ili putem facebooka!

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE