Krenite u berbu kestena jer su ukusni i zdravi

Jesen je vrijeme ukusnih plodova kestena. Osim što je odličan u desertima i juhama kesten je i vrlo zdrav.

Kesten ima niži postotak masti, a više škroba, čak dvostruko više od krumpira, od drugih orašastih plodova. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C.

Kesten pomaže kod bubrežnih i želučanih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma.

Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sustav i pomažu u snižavanju visine kolesterola, a upravo takve masti sadrži kesten.

Kuhati ili peči kesten?

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. Ipka, kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE