Kada posumnjati da je bol u prsima kod djeteta srčane naravi?

bol u prsima kod djece

Bol u prsima je čest simptom u dječjoj dobi i razlog je oko 1 – 6% posjeta u hitnim pedijatrijskim službama. No najčešće se radi o bezazlenoj pojavi. Istovremeno je strah roditelja razumljiv kad se kod djeteta javi bol u prsima, jer je teško bez detaljnog uzimanja podataka i pregleda od strane liječnika znati je li stanje opasno za njihovo dijete.

Potencijalno životno ugrožavajući uzroci su bolesti srca i pluća koji se javljaju u svega 1 – 5% pacijenata. Najčešći uzroci su bolesti dišnog sustava (upala pluća, astma), probavne tegobe (gastritis), psihosomatski uzroci (napadaj panike), mišićno-koštani uzroci (ozljeda, upala), a trećini pacijenata i nakon detaljne obrade ne saznajemo uzrok tegobama, te tada govorimo o idiopatskoj boli u prsima.

U slučaju srčanih bolesti, bol u prsima je najčešće posljedica smanjene opskrbe srčanog mišića kisikom, što se može dogoditi kod nekih prirođenih i stečenih srčanih grešaka, nekih bolesti srčanog mišića i malih krvnih žila srca te srčanih upala. Aritmija, npr. tahikardija je obično bezbolna, no ako dulje traje može također dovesti do boli u prsima.

Kada posumnjati da je bol u prsima kod djeteta srčane naravi?

Da se radi o srčanom uzroku boli treba posumnjati ukoliko se bol javi tijekom ili neposredno nakon tjelesne aktivnosti, također ako se uz bol javi vrtoglavica ili omaglica, nesvjestica, lupanje srca, ili ako dijete slabije podnosi napor. U riziku su djeca koja imaju već otprije poznate srčane bolesti, sportaši kod kojih će se srčana bolest, ako postoji, pokazati prije zbog velikih tjelesnih napora koji srce izlažu povećanom radu, te manja djeca obzirom da je u toj dobi veća učestalost ozbiljnijih uzroka. U tim slučajevima je obavezna kompletna kardiološka obrada koja obično uključuje EKG, RTG srca i pluća, krvne pretrage, te UZV srca, 24-satni EKG i ergometriju. Kardiološku obradu uputno je također učiniti kod svakog djeteta kod kojeg nismo sigurni koje je naravi bol u prsima, da se isključi srčani uzrok.


Piše: Petra Detoni, dr. med. specijalista pedijatrije i uže specijalnosti pedijatrijske kardiologije

Sve informacije i narudžbe u Poliklinici Medikol osobno, na telefon 040/638-500

Besplatni info telefon 0800 78 78

Svaki radni dan od 7 do 20 sati

Ostavi komentar