Juha od bundeve: Kraljica zdrave jesenske prehrane

Među povrćem, bundeva je jedan od najkoncentriranijih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 esencijalne masne kiseline koja je vrlo dobra za zdravlje srca. Ova se kiselina pretvara u EPA, masnu kiselinu kojom obiluje riba, za koju se ustanovilo kako snižava trigliceride i sprečava promjene ritma rada srca. ALA u prehrani i sama snižava rizik od pojave bolesti srca i krvožilnog sustava.

Osim što je – svojom koncentracijom provitamina A – odličan izvor vitamina A, kako piše zdravakrava.24sata.hr vrlo je dobar izvor vitamina C. To sinergijsko djelovanje antioksidansa koristi ne samo zdravlju srca, nego i cjelokupnom zdravlju jer pomažu u sprečavanju razvoja ateroskleroze. Karotenoidi su zaslužni za narančastu boju, ali i za mnoge ljekovite vrijednosti bundeve. Među njima su alfa-karoten i beta-karoten, poznati kao spojevi provitamina A jer ih je moguće pretvoriti u aktivan oblik vitamina A.

Kako sadrži čak 90 posto vode, lako je probavljiva, a sadrži i vlakna. Vrlo je dobra za sve one koji imaju probleme s probavom jer potiče probavu te smiruje upale probavnog trakta, potiče bolji rad jetre i žuči, sadrži enzime koji razgrađuju kolesterol i masnoću u krvi, pospješuje izlučivanje mokraće, pomaže kod upala mokraćnog sustava te sprječava nastanak kamenca. Sad kada znaš sve blagodati bundeve, nema razloga da ne pripremiš jesensku gozbu čija je glavna zvijezda – bundeva.

Juha sa sjemenkama bundeve i češnjakom Sjemenke bundeve sadrže 30 posto bjelančevina, od 25 do 38 posto masnog ulja, oko 5 posto smole, eterično ulje, šećer, pektin te neke enzime kao što su kukurbitacin, fitosterini i tokoferol. Ova juha sadrži vrijedne sastojke koje pogoduju imunitetu kao što su sjemenke s omega – 3 masnim kiselinama, češnjak koji ima antibakterijska svojstva, đumbir daje poseban miris i okus, a njegova ljekovita svojstva su mnogobrojna.

Sastojci: 2 tikvice 2 mrkve malo  kurkume sol papar režanj češnjaka žlica sezama žlica lana žlica sjemenki bundeve žlica sjemenki suncokreta 1/3 male žličice svježeg sitno sjeckanog đumbira (ili čak i manje ako nisi navikla na okus) dl mlijeka malo peršina malo bosiljka Priprema: Mrkve i tikvice nareži na tanje kolutiće te prokuhaj 15 minuta u slanoj vodi. Bilo bi dobro da mrkvu staviš pet minuta prije tikvica budući da se duže treba kuhati. Kad je povrće kuhano, odijeli dio vode, a ostatak ubaci u multipraktik, dodaj sitno sjeckani češnjak i sve ostale začine, kao i sjemenke lana, sezama, bundeve i suncokreta, mlijeko i sjeckani đumbir te sve zajedno samelji. Promiješaj i uživaj u okusu i mirisu.

Foto: SHUTTERSTOCK

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE