Izradili i donirali posebne zaštitne maske za Dom zdravlja Čakovec i čakovečku bolnicu

Zaštitni vizir koji je doniran djelatnicima Doma zdravlja i čakovečke bolnice

U ponedjeljak prijepodne Domu zdravlja Čakovec i Županijskoj bolnici Čakovec predana je donacija od 50 specijalnih zaštitnih maski (vizira) koje su putem 3D pisača nastale u suradnji STEM udruga: Mladi informatičara Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK), te Metalske jezgre Čakovec koje tako na konkretan način pomažu u borbi protiv koronavirusa.

One su zajedničkim snagama krenule u izradu dijelova za zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

– Kako bi pojačali kapacitete, iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje su nam ustupili svoj 3D pisač. Za sada smo uspjeli ispisati dijelove za oko 50 zaštitnih vizira, pribaviti traku te kroz donaciju folije za vizire. Drago nam je što tako možemo dati svoj doprinos i pomoći onima kojima su zaštitni viziri neophodni. Naši proizvodni kapaciteti ne omogućuju nam proizvodnju velikih serija, no svi zaštitni viziri koje smo uspjeli napravili bit će naša donacija onima koji se nesebično dovode u opasnost kako bi pomogli drugima, poručuje Dejan Drabić iz MIS-a.

Zaštitni vizir se sastoji od nosača (gornjeg i donjeg) koji ispisujemo 3D pisačima i na njega pričvršćujemo prozirnu foliju (vizir) služi kao zaštitni zaslon. Na kraju dolazi elastična guma koja se stavlja iza glave. Za ispis jednog seta dijelova putem 3D pisača potrebno je gotovo 3 sata. Zaštitna vizir pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima. Zapravo zaštitne maske onemogućuju kapljično prenošenje zaraze, a također ih je moguće koristiti duže vrijeme jer se mogu dezinficirati, objasnio je Viktor Lazar iz MIS-a funkciju ove zaštitne maske za medicinsko osoblje.

U slučaju oštećenja vizira držači se ne bacaju, jer njih je moguće ponovo upotrijebiti.

– Sirovinu smo kupili sami, dok smo ostale dijelove nabavili putem donacija. Nakon objave da ćemo zaštitne maske donirati, samoinicijativno nam se javio još jedan roditelj koji ima 3D pisač i priključio se akciji. U akciju se uključila i Hrvatska zajednica tehničke kulture koja je isporučila repromaterijal koji je nedostajao. Vrijedi spomenuti da su udruge MIS i MIK članice Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, pa je put komunikacije logičan slijed suradnje, poručuju nositelji ove konkretne inicijative pomoći našim zdravstvenim ustanovama, ističu inicijatori ove akcije.

Ostavi komentar