Fizioterapeut Alen Horvat savjetuje: Rezultati postoperativne rehabilitacije ovise o naporu pojedinca u suradnji s cijelim timom

Rehabilitacija je proces kojim se pacijentu pomaže kako bi postigao maksimalne fizičke profesionalne i rekreativne sposobnosti, u odnosu na anatomsko oštećenje, profesionalno ograničenje te na osobne životne ciljeve.

Preoperativna rehabilitacija poboljšava oporavak

Vrlo je važan segment cjelokupne rehabilitacije, sprečava stvaranje postoperativnih komplikacija te se postiže bolji ishod operativnog zahvata.

Postoperativna rehabilitacija vraća optimalnu funkciju operiranog segmenta

Postoperativna rehabilitacija vraća puni opseg pokreta te optimalnu funkciju zahvaćenog segmenta te daje snagu i masu mišićne skupine.

U ranoj fazi postoperativne rehabilitacije baziramo se na smanjenju edema i boli te na postizanju maksimalnog opsega pokreta zgloba. Nakon toga radimo na aktivaciji i snaženju muskulature te na usvajanju pravilnog obrasca pokreta, uz važnu kontrolu opterećenja, kako bismo izbjegli komplikacije.

U kasnijoj fazi rehabilitacije provode se ciljane i funkcionalne vježbe koje uključuju vježbe ravnoteže i propriocepcije, vježbe za posturu, vježbe disanja, te vježbe hoda, ako se radi o zglobovima donjih ekstremiteta i kralježnice. Ako se radi o gornjim ekstremitetima, koncept se prilagođava funkciji tih zglobova.

Rehabilitacijski programi i protokoli namijenjeni su pacijentima s oboljenjima cijelog lokomotornog sustava, primjerice kralježnice, ramena, lakta, ručnog zgloba, šake, kukova, koljena, stopala.

Priprema i tijek rehabilitacije počinje odmah nakon povrede ili operacije i podijeljen je u faze. Stabilnost, propriocepcija, biomehanika samo su neki od preduvjeta koje moramo zadovoljiti, dok je suradnja i napor cijelog tima najbitnija kako bi se postigao vrhunski rezultat u što kraćem vremenu. (ah)


Privatna praksa fizikalne terapije Alen Horvat

Čakovec, Franje Punčeca 4

Mob: 095/865-13-26

E-mail: [email protected]

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE