E-cigarete uzrok teške plućne bolesti kod više od 150 tinejdžera?!

pusenje10_resize

E-cigarete jedni smatraju sredstvom za pomoć u odvikavanju od pušenja duhana, a drugi ih pak vide kao proizvode koji bi mogli predstavljati prijetnju i potkopati napore u neutralizaciji njegove uporabe.

Rasprava o ovom “(ne)zdravom” pušenju još više je došla u fokus kad je ovih dana Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da su čak više od 150  slučaja teške bolesti pluća, a koja su prijavljena u posljednja dva mjeseca, možda povezana s elektronskim cigaretama. Zdravstveni problemi evidentirani su uglavnom kod tinejdžera i mlađih punoljetnika.

Simptomi su zaduha, otežano disanje ili bol u prsima, ali i visoka temperatura, kašalj, povraćanje i proljev. Simptomi su slični virusnoj ili bakterijskoj upali pluća.

Na službenoj web stranici HZJZ ističe se kako uporaba e-cigareta može imati posebice štetne učinke tijekom trudnoće i doprinijeti razvoju kardiovaskularnoj bolesti. Također elektroničke cigarete imaju negativne učinke na osobe koje se nalaze u neposrednoj blizini korisnika e-cigareta.  Ističu i kako se ne može  utvrditi mogu li e-cigarete većini pušača pomoći da prestanu pušiti ili će ih u tome spriječiti.

Kako god bilo, najbolje se ostaviti nikotina i jednostavno ne pušiti ni cigarete ni e-cigarete.

foto: Zlatko Vrzan

 

Ostavi komentar