Dr. Pajtak iz varaždinske bolnice predstavlja “operaciju mršavljenja” koja ide na uputnicu, a vani košta oko 10.000 eura

dr. Alan Pajtak Photo: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

– Operacijom ‘na dvije rupice’, kako je popularno zovu, odstranjuju se dijelovi želuca ili se mijenja raspored tankog crijeva. Zahvat je prilično efikasan jer u više od 80 posto slučajeva pacijenti smršave. Osim što se operacijom promijeni sastav tijela i izgube kilogrami, dolazi do poboljšanja dijabetesa ili čak do izlječenja i do poboljšanja krvnog tlaka – kaže dr. Pajtak iz varaždinske Opće bolnice.

Varaždinska Opća bolnica nedavno je osnovala tim za liječenje pretilosti, koji ima devet specijalista – liječnice endokrinologinje Izidoru Osonjački i Vesnu Šimegi Đekić, liječnice Tinu Slunjski i Janju Musulin, psihijatricu Maju Vincek, psihologa Ivora Hoića, nutricionisticu Karmen Kokot, anesteziologinju Ninu Novak-Fumić i abdominalnoga kirurga Alena Pajtaka, donose 24 sata, o čemu smo ranije i mi pisali na našem portalu mnovine.hr.

Kirurg Pajtak je svoje znanje u ovom području stekao na specijalizaciji s pionirom barijatrijske kirurgije, prof. dr. sc. Miroslavom Bekavcem Bešlinom, te na edukacijama u Belgiji i Sloveniji.

Prve zahvate ovog tipa je radio upravo dr. Bešlin u Vinogradskoj u Zagrebu, no otkad je u mirovini, operacije se izvode jedino još u Rijeci, a odsad i u Varaždinu.

Kandidate u varaždinskoj bolnici imaju, a zasad su četiri ozbiljna. Tim je osnovan tek nedavno, pa nisu još nikog operirali jer su pripreme za operaciju dugotrajne, mogu potrajati do šest mjeseci. Operirani pacijenti neće vratiti kilograme ako se do kraja života budu držali liječničkih uputa i redovito dolazili na kontrole.

– Pacijenti za operaciju moraju imati indeks tjelesne mase iznad 40 ili iznad 35 u kombinaciji s različitim bolestima. Također ne smiju biti pušači najmanje godinu dana ni pretjerano piti alkohol – objasnio je dr. Pajtak, dodajući da prije operacije pacijenti moraju sami pokazati inicijativu, biti aktivni i na dijeti, gdje će uz savjete nutricionista izgubiti 10 posto svoje kilaže. Katkada treba od mjesec dana pa do nekoliko mjeseci da pacijent izgubi tih 10 posto. Dr. Pajtak ističe da liječnički tim odlučuje koja vrsta operacije odgovara pojedinom pacijentu. Oni koji imaju puno veći indeks tjelesne mase su kandidati za opsežniji kirurški zahvat. Kod njih se smanjuje želudac i prespajaju crijeva.

– HZZO pokriva troškove operacije i liječenja, a najbolji kandidati su mladi s prekomjernom težinom i dijabetesom. Djelovat ćemo u dvije ambulante – prva za liječenje pretilosti u sklopu internističkog odjela, dok će druga za barijatrijsku i metaboličku kirurgiju djelovati u sklopu kirurške službe. Liječnici primarne zdravstvene zaštite upućivali bi pacijente u ambulante, a tim bi proučio slučaj pa za svakog pacijenta odredio tijek liječenja – kaže dr. Pajtak i dodaje da u Hrvatskoj to ne radi ni jedna privatna klinika, ali da u inozemstvu takav operativni zahvat stoji od 10.000 eura na više, pišu 24 sata.

Ostavi komentar