Prava “epidemija”: 9000 Međimuraca boluje od šećerne bolesti

Dijabetes

Dijabetes je postao epidemija moglo se zaključiti po onome što je rekla prim. dr. Andreja Marić na tribini  Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije u Čakovcu. Kazala je kako je procjena da  u Međimurju s dijabetesom ima problema čak 9 posto stanovništva u dobi između 20. i 79. godine života

Savjet za zdravstvo SDP-a Međimurske županije i ove je godine u čakovečkom Domu sindikata već tradicionalno obilježio Svjetski dan šećerne bolesti. Liječnici i ostalo medicinsko osoblje zainteresiranim su građanima mjerili glukozu i krvni tlak dok je prim. Andreja Marić, dr. med. i dijabetolog u Županijskoj bolnici Čakovec održala predavanje na temu “Novosti u liječenju šećerne bolesti”.

– Na hrvatskom tržištu danas postoje lijekovi kakvi se koriste i u zapadnoj Europi i SAD-u, tako da se zaista nemamo čega stidjeti ili imati razloga za zabrinutost. Isto tako, bilo je riječi i o novim tehnologijama koje su pomoć u praćenju razvoja šećerne bolesti i kontroli bolesnika, od inzulinskih pumpi do najnovijih kontinuiranih mjerača šećera u krvi. Novi lijekovi, različiti pripravci inzulina, te mogućnost preciznog samomjerenja, omogućili su da skrb o dijabetesu bude kvalitetnija, jednostavnija, bolje prilagođena potrebama osoba s dijabetesom i što je najvažnije, da se smanji rizik od razvoja komplikacija dijabetesa. Dijabetes se još uvijek ne može izliječiti, ali korištenjem različitih mogućnosti liječenja te dosljednim provođenjem temeljnog liječenja, sve je manje invaliditeta zbog te bolesti, kazala je Marić.

Kazala je da u Međimurju s dijabetesom ima problema čak 9 posto stanovništva u dobi između 20. i 79. godine života, odnosno oko 9000 oboljelih tako da ako se u svijetu govori o šećernoj bolesti kao pandemiji, kod nas je to nešto slično epidemiji. – Nažalost, još uvijek mnogi koji nisu evidentirani niti ne znaju da imaju šećernu bolest, zato se ljudi na vrijeme moraju javiti liječniku, dok još nije nastala kronična komplikacija, dodala je.

 

Dijabetes se ne razvija preko noći, pred dijabetičko potraje desetak i više godina

– Upravo vrijednosti za koje mnogi smatraju kako im nije ništa, a i mnogi zdravstveni djelatnici ih olako shvaćaju, kao recimo na tašte  izmjereni  šećer od 6.2 ili 6.4 mmol/L je kategorija pred dijabetesa. Ovo spominjem zato što su postavljeni vrlo jasni kriteriji za postavljanje dijagnoze dijabetesa. Ako je šećer na tašte, mjeren naravno u laboratoriju 7 ili više od sedam (moraju biti barem dvije vrijednosti), radi se o šećernoj bolesti bez obzira na to što vam je tijekom dana razina šećera bila između 4 i 5. Ako vam je šećer na tašte do 6 mol/L to je u redu, no ako ste između 6 i 7 onda se radi OGT test, odnosno opterećenje slatkom tekućinom kako se to zna najjednostavnije reći, i ako su tu dva sata nakon testiranja vrijednosti od 7.8-11.1 mmol/L govorimo o pred dijabetesu.

Naime, razvoj dijabetesa se može prevenirati, odnosno znatno usporiti njegov razvoj prije svega zdravom prehranom, redovitim kretanjem držanjem savjeta dobivenih od liječnika. Kada je riječ o Međimurcima kao pacijentima koje napada dijabetes, prim. dr. Andreja Marić kaže da ih ima – svakakvih. Od onih koji se drže svih dobivenih uputa dobivenih od liječnika i zdravstvenog osoblja koji vode računa o sebi. Takvi zapravo imaju dobru perspektivu i u velikom postotku neće imati problema s kroničnom komplikacijom šećerne bolesti, srčanim ili moždanima udarom. No, ima i onih koji obećaju sve na svijetu, ali se toga ne drže, kao i onih koji unaprijed kažu kako se neće ničeg od savjeta i upozorenja držati. Svi koji imaju problema s dijabetesom molim da slušaju savjete, uzimaju terapiju, redovito se kreću, zdravo hrane i onda u velikom broju možemo govoriti o dobroj regulaciji dijabetesa, poručila je doktorica Marić na kraju.

Akcija povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti održana i u ŽB Čakovec

Svjetski dan šećerne bolesti obilježen je i u Županijskoj bolnici Čakovec. Medicinske sestre/tehničari, nutricionist i liječnici tako su u holu Bolnice pripremili bogat program edukacija i savjetovanja o dijabetesu, važnosti prevencije ove opake i pandemijske bolesti te mjerenja tlaka i šećera u krvi. Akciji su se odazvali i učenici Srednje škole Čakovec te članovi udruge oboljelih od šećerne bolesti “Međimurski slatkiši“. Za vrijeme ove akcije je izmjereno preko 200 nalaza GUK-a i tlaka te savjetovano mnoštvo osiguranika. – Primjer ovakve pozivne prakse će biti nastavljen i u narednim godinama i biti podstrek i za druge stručne akcije, poručuju i iz čakovečke bolnice.

 

Ostavi komentar