Kada smo gladni, odnosno imamo prazan želudac, znamo posegnuti za hranom koja i nije najbolji izbor jer određene namirnice nije dobro konzumirati na prazan želudac. Doznajte što to ne biste smjeli jesti, kako piše zadovoljna.dnevnik.hr, a što je pak dobro jesti kada nam je želudac prazan!
10 namirnica koje NE SMIJETE jesti na prazan želudac:
- Peciva od prhkog, lisnatog i dizanog tijesta
Namirnice koje sadrže kvasac iritiraju sluznicu želuca i mogu izazvati nadutost.
- Slatkiše
Šećer povećava razinu inzulina, što pak značajno povećava pritisak na gušteraču koja se tek “probudila”. Navika konzumiranja slatkog na prazan želudac može dovesti do razvoja dijabetesa.
- Jogurt i druge fermentirane mliječne proizvode
Kada pojedemo jogurt na prazan želudac, klorovodična kiselina, koja se stvara u želucu, ubija bakteriju mliječne kiseline. Konzumiranjem jogurta i drugih fermentiranih namirnica za doručak svome tijelu nećete učinit puno dobroga.
- Kruške
Prirodna vlakna u kruškama mogu naškoditi osjetljivoj membrani praznog želuca.
- Rajčice
Rajčice sadrže velike količine taninske kiseline koja povećava kiselost želuca. To može rezultirati čirom na želucu.
- Svježi krastavci i drugo zeleno povrće
Sirovo povrće bogato je aminokiselinama. Međutim, ono može izazvati žgaravicu, nadutost i abdominalnu bol, naročito kada se konzumira na prazan želudac.
- Banane
Jedete li banane na prazan želudac, količina magnezija u krvi znatno će se povećati, što može biti štetno za srce.
- Ljuti začini
Začinjena hrana može oštetiti i nadražiti želučanu sluznicu te povećati proizvodnju kiseline u želucu. To pak može pridonijeti razvoju uobičajenih poremećaja u radu probavnog sustava.
- Hladna gazirana pića
Pijete li ujutro hladna gazirana pića, to može oštetiti sluznicu i smanjiti prokrvljenost želuca. Posljedica je toga da se hrana probavlja puno sporije.
- Agrumi
Agrumi su krcati voćnim kiselinama i, ako ih jedete na prazan želudac, mogu izazvati žgaravicu te povećati rizik od gastritisa i čira na želucu.
10 namirnica koje SMIJETE jesti na prazan želudac:
- Zobena kaša
Zobena kaša stvara zaštitni omotač oko ovojnice želuca, što sprečava da klorovodična kiselina našteti zidovima želuca. Također sadrži topljiva vlakna koja snižavaju kolesterol.
- Heljda
Heljda nježno stimulira probavni sustav te je odličan izvor bjelančevina, željeza i vitamina.
- Palenta
Palenta, žganci ili pura pomaže u uklanjanju toksina i teških metala iz organizma, normalizaciji crijevne mikroflore te nas dugo drži sitima
4. Pšenične klice
Dvije žlice pšeničnih klica sadrže oko 15 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E te 10 posto preporučenog unosa folne kiseline. Također pomažu u pravilnom radu probavnog sustava.
- Jaja
Znanstveno je dokazano da jaja za doručak mogu značajno smanjiti ukupan dnevni unos kalorija.
- Lubenica
Lubenica na prazan želudac opskrbit će vas dobrom količinom tekućine. Nadalje, lubenica je dobra za zdravlje očiju i srca jer sadrži velike količine likopena.
- Borovnice
Istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje borovnica poboljšava pamćenje te regulira krvni tlak i metabolizam, naročito ako ih jedete za doručak.
- Kruh od cjelovitog zrnja bez kvasca
Ugljikohidrati i druge korisne hranjive tvari koje se nalaze u kruhu neophodne su za naše tijelo. Najbolje vrijeme da ih jedete jest rano jutro.
- Orašasto voće
Jedete li ga za doručak, orašasto voće poboljšat će probavni sustav i normalizirati pH želuca. Otkrijte i koje 3 namirnice nikada ne biste smjeli jesti (i piti) za ručak.
- Med
Med pomaže u razbuđivanju tijela ujutro te nas opskrbljuje snagom i energijom. Med također potiče aktivnost mozga te povećava razinu hormona sreće serotonina.
Foto: Stockfood