Zaštitite ruže od lisnih uši prirodnim insekticidima

ružičnjak
Angela Ciglar uživa u svom rascvjetalom ružičnjaku

Lisne uši su najčešći štetnici koji se javljaju na ružama. Njihove kolonije mogu u potpunosti uništiti biljku, pupoljke i spriječiti cvjetanje. Budući da se hrane isisavanjem hranjivih sokova iz biljke, ona zaostaje u porastu, slabije cvjeta, smanjuje se broj pupoljaka koji se formiraju za narednu godinu. Postaje podložnija napadu štetnih organizama i pojavi raznih bolesti, donosi agroklub.com

Kako bi spriječili napad ovih kukaca i uništili njihove kolonije na ružama, potrebno se okrenuti prirodnim preparatima koji neće naštetiti ni cvijeću ni prirodnoj sredini.

Mehaničko uklanjanje

Na početku napada možemo otkinuti listove ili pupoljke na kojima se formiraju početne kolonije. Obavezno ih treba spaliti i na taj način uništiti zaostale uši. Ukoliko je napadnuto više listova, uz pomoć mokre krpice možemo ih oprati i na taj način ukloniti male napasti. Pranje će biti efikasnije ako krpicu navlažimo sapunicom.

Ako su napadnuti cvjetni pupoljci, njih umočimo u otopinu sapunice i lagano prstima uklonimo zaostale jedinke. Poslije ovog tretmana, biljke isprati čistom vodom. Tretman pranja provodi se svaku večer, tijekom jednog do dva tjedna. U svakom slučaju, broj tretiranja se prilagođava jačini napada. Potrebno je pratiti njihovu brojnost. Zbog toga redovno pregledajte donje strane listova i cvjetne pupoljke. Već je napomenuto da ih ovim putem možemo mehanički ukloniti, ali sapunicu možemo iskoristiti i kao insekticid za tretiranje biljaka.

Napravite svoje prirodno sredstvo

Za suzbijanje ovih štetnih kukaca možemo koristiti otopinu šećera ili tamna pića s puno šećera, koji će onemogućiti kretanje, disanje i ishranu lisnih uši. To će dovesti do njihovog izumiranja.

Bubamare su prirodni neprijatelji ovih kukaca. One drže brojnost u prirodnoj ravnoteži. Donesite ih u svoj ružičnjak ili privucite sadnjom biljaka koje ih privlače (kopar, korijandar, peršin). Prirodni insekticidi na bazi biljaka, začina, esencijalnih ulja se lako pripremaju i primjenjuju. Insekticidi od češnjaka, čili paprika, vrhova rajčice, maslačka se primjenjuju odmah kada se naprave.

Maslačak, češnjak i crveni luk

Za pripremu preparata od maslačka potrebno je oko pola kilograma lišća ovog cvijeta potopiti u 10 litara tople vode i ostaviti da stoji dva do tri sata. Procijeđen insekticid se odmah primjenjuje. Postupak se ponavlja svakih deset dana.

Za sredstvo od češnjaka uzme se 30 grama ovog povrća, usitni i prelije s jednom litrom vode. Ostavi se 24 sata, procijedi i tom otopinom se tretiraju ruže.

A za preparat od crvenog luka, uzme se 30 grama luka ili jedna manja glavica i nariba na krupno. Isto napravimo i s običnim sapunom. Potrebno je vrlo malo sapuna 5 do 6 grama. Ova smjesa se prelije sa 1l vode i ostavi oko 5 sati. Procijeđena otopina se koristi za tretiranje ruža.

Možete iskoristiti i prirodna svojstva duhana i u 1l vode dodati 40gr ove biljke i ostaviti preko noći. Ujutro se smjesa procijedi i doda još 1l vode. Tada je otopina spremna za upotrebu.

I prirodna ulja pomažu protiv štetnika

Biljna ulja možemo koristiti za dobivanje prirodnih insekticida. Ulje od ružmarina, ulje od nima, od karanfilića, naranče i mnoga druga ulja se mogu iskoristiti kao prirodni insekticidi.

Prije nanošenja, razblažuju se s vodom i nikad se ne smiju direktno nanijeti na biljku. Lisne uši ne podnose mirise raznih biljnih vrsta. Tu osobinu možemo iskoristiti da ih otjeramo iz svog ružičnjaka. Biljke poput žalfije, češnjaka, origana je dobro posaditi u blizini ruža. Posebno je češnjak zahvalan u tom pogledu jer će poboljšati imunitet ruže i smanjiti pojavu biljnih oboljenja.

Ostavi komentar