Za najbolje rezultate: Žustro vježbanje osobito dobro za srce i mozak

vježbanje
Ilustracija, Foto: Pixabay

Osim gubitka težine, jedna je od najčešćih novogodišnjih odluka početi vježbati ili više vježbati. I premda je bilo kakva vrsta vježbe bolja od nikakve, žustro je vježbanje, čini se, osobito dobro i za srce i za mozak, piše Zadovoljna.hr.

Dakle, ako ste jedan ili jedna od onih koji su u novoj godini odlučili biti fizički aktivniji, možda će vam u takvoj žustrijoj tjelovježbi pomoći – glazba. Za razliku od lagane šetnje, brzi hod vjerojatnije će povećati dotok krvi u vaš mozak i rezultirati oslobađanjem hormona zvanog BDNF (neurotrofni moždani faktor) koji pridonosi stimulaciji proizvodnje novih moždanih stanica, što je s obzirom na proces starenja bez sumnje korisno. Znanstvenici vjeruju da osobe koje hodaju žustrije žive dulje od onih kojima je draža ležernija šetnja, piše BBC.

Ranije provedeno veliko istraživanje u koje je bilo uključeno više od 50.000 ljudi iz Velike Britanije otkrilo je da su oni koji su rekli da obično hodaju brže i žustrije živjeli u prosjeku za 24 posto dulje u odnosu na grupu koja je odgovorila da hoda sporijim tempom.

Ostavi komentar